Ovo je jedan od komentara koji je poslat Danasu povodom informacije koju smo juče objavili u našem listu – da je generalu Ljubiši Dikoviću odbijena viza za SAD.

I zaista, suština te informacije zapravo može da se spakuje u ovom komentaru našeg čitaoca. Jeste da Danasovi izvori bliski vrhu vlasti, koji su nam potvrdili informaciju da je Ambasada SAD odbila da aktuelnom načelniku Generalštaba Vojske Srbije izda vizu za posetu toj zemlji, tvrde da su se Amerikanci na taj potez odlučili nakon što je Diković prisustvovao rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine, ipak je priča malo složenija. Ili je, pak, toliko prosta da prostija ne može biti?

Naime, generala Dikovića civilni sektor u Srbiji, na čelu sa Fondom za humanitarno pravo (FHP), već godinama optužuje da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu i u BiH. Kako ukazuje FHP, u zoni odgovornosti 37. brigade Vojske Jugoslavije na čijem je Diković tada bio čelu, 1999. na Kosovu (u Izbici, Ćirezu, Šavarinama, Rezali i drugim selima u oblasti Drenice) ubijeno je oko 1.400 civila. Posmrtni ostaci jednog broja žrtava otkriveni su u masovnim grobnicama u Srbiji, a FHP ističe da ni Diković ni pripadnici njegove jedinice nikada nisu odgovarali za te zločine.

Ipak, general Diković ima podršku ove, ali imao je i prethodne vlasti koja ga je na mesto načelnika Generalštaba VS i postavila. Takođe, ima podršku i srpskog Tužilaštva za ratne zločine, koje je svojevremeno u neverovatno kratkom roku odbacilo optužbe protiv Dikovića. Nije novost da je general Diković bio miljenik bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, verovatno i aktuelnog predsednika, iako je svima poznato kako je Vučić, koji je tada bio premijer, odbrusio generalu na sednici vlade povodom poplava koje su zadesile našu zemlju. Dakle, ako se uzme u obzir kako vladajuća garnitura štiti ratne zločince, proglašava ih herojima i gura suđenja za ratne zločine pod tepih i kako ništa ne radi bez amina iz Moskve, Amerikancima je Dikovićev odnos prema Rusiji najverovatnije bila kap koja je prelila čašu kada su odlučivali o njegovoj vizi. Mada su sumnje o ratnim zločinima na Kosovu verovatno presudile. Kontroverze oko Dikovića aktuelne su već godinama unazad, zbog kojih su i ova, a i prethodna vlast na čelu sa DS, trebale da preispitaju njegov kredibilitet za mesto načelnika Generalštaba VS.