Kod nas ne postoje istraživanja na ovu temu, ali zato postoje u Slovačkoj i Mađarskoj, gde je u slivu Dunavskog basena izražen isti problem sa arsenom.

Ipak, u dokumentu Ministarstva zdravlja RS za 2006. godinu utvrđeno da je mortalitet od malignih tumora u Vojvodini 24 odsto veći nego u centralnoj Srbiji. Ovakvu vodu piju građani Subotice, Kikinde, Novog Bečeja, Zrenjanina. Ipak, samo u Zrenjaninu voda je zbog povećanog prisustva arsena zabranjena za upotrebu, i to još 2004. godine i samo u Zrenjaninu građani se zamajavaju obećanjima kako će stvar biti brzo rešena – celih 15 godina

Zrenjaninci i danas moraju da kupuju vodu za piće i kuvanje što finansijski nimalo nije beznačajno, jer se ona iz vododovoda koristi samo za toalete. Teško je nabrojati, a kamoli shvatiti galimatijas koji traje toliko godina a nastao je iz raznih pokušaja, nauspeha, obećanja, prolongiranja rokova, političkih interesa i sujeta kod rešavanja tako važnog pitanja.

Poslednji pokušaj za rezultat ima izgrađen prečistač vode, ali koji pune dve godine stoji i ne radi! U tom periodu bilo je dva probna puštanja vode, pa se sve vraćalo na staro, zbog čega mnogima takva “bućkanja” sa vodom više liče na Rodnija i Dela i njihovu “Pekamsku vodicu”.

Oni koji stoje iza ovog projekta, izvesni konzorcijum firmi koji pokušava da preproda svoje učešće, izbegavali su po svaku cenu da se država uključi, da bi se na kraju državi obratili ne mogavši da reše probleme. Kao što reče premijerka Srbije pre dve nedelje u Zrenjaninu, promenjen je i Zakon o komunalnim delatnostima, data je finansijska pozajmica privatnom kozorcijumu, zaduženom kreditom da posao privede kraju i sada se čeka da pogon proradi.

Takvih obećanja bilo je podosta tokom poslednjih pet godina, a stručna javnost nije blagonaklona prema tom projektu, jer se sa njim otvara pitanje ko zapravo u Srbiji preuzima poslove sa vodom i vodovodima.

Kao slamka spasa, za vlast naravno, sada je građanima i zainteresovanoj javnosti koji su od početka isključeni iz svega, ponuđeno da predlože sastav mešovite komisije za puštanje pogona u rad. Čudi li onda ikoga što građani malo-malo protestvuju u ovom gradu zbog vode?

Povezani tekstovi