Žene da rađaju, vlast da ih laže 1

U redu je da se predsednik države, upadajući kao treća ličnost po redu u životu tek rođene devojčice u fokus, odmah nakon doktora i majke, pozove na mir koji simboliše ovo rođenje, ali nije u redu, čini se, da ta ličnost bude Aleksandar Vučić, onaj koji je politički inspirisao smrt širom bivše Jugoslavije, zločine i pozivao sopstveni narod na samoubistvo zarad ratnog profiterstva nekolicine, među kojima je i sam. To, razume se, ne znači da se bi zvučalo, u najmanju ruku, degutantno da je Vučić pokajnik, umesto novi jahač apokalipse. Druga dimenzija koja obuhvata ovu, na prvi pogled, sasvim normalnu priču i predsednički doček prve bebe rođene u ovoj godini, odnosi se na licemerje ovdašnje vlasti na čijem je čelu Aleksandar Vučić. Svi slatki, razneženi, puni ljubavi u pogledima, a obećano povećanje naknade porodiljama nakon što iz bolnice izađu palo je u vodu.

„Vidi me, joj što sam slatka, Nikolinica mala beba. Tako, brate, plači malo, ove druge su sve spavale koje smo do sada videli. Slatka je. Mi smo neki mali poklončić doneli za sve prvorođene bebe, za deset njih. Evo izvolite, stavićemo dole u krevetac. Poslao je Deda Mraz“, izjavila je pred kamerama, u kadru bliceva brojnih foto-reportera ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Upravo ona obećala je povećanje naknade za porodiljsko bolovanje. Budžet, koji je pre nešto manje od mesec dana usvojen, međutim ignorisao je tu ministarkinu najavu, bez ikakvog objašnjenja.

Razume se da ovakav odnos države prema majkama najviše pogađa najsiromašnije, one koje su nezaposlene ili pak one koje se prilagođavaju uslovima za koje je opet odgovorna država a to je crna tržišna zona. NJih sistem i zakon ne prepoznaju i prepuštene su da u egzistencijalnoj nesreći odgajaju decu koja bi trebalo da služe upravo ovoj državi. Nadajmo se bar ne i shvatanju mira kako ga je nepokajnik Vučić video tokom devedesetih.