Vladan Vasić i Tomas Kuhta Foto: Z. Panić

Vasić je posle razgovora sa češkim ambasadorom rekao da Pirot nekoliko godina unazad ima dobru saradnju sa Ambasadom Češke u Srbiji.

-Imali smo jednu veliku donaciju Češke Ambasade našoj Bolnici za nabavku opreme i to je možda osnovna svrha njegove posete. Iskoristili smo i priliku da razgovaramo o drugim akspektima saradnje i da razmenimo iskustva o lokalnom ekonomskom razvoju i privlačenju investicija. Upoznao sam ambasadora i sa knjigom našeg istoričara Davora Lazarevića o Česima, Slovacima i Poljacima koji su živeli u Pirotu. Jedina institucija u Pirotu koja nosi ime nekog stranca je Apoteka Karlo Skacel u centru grada koja nosi ime po ovom češkom apotekaru koji je svojevremeno živeo u Pirotu. To je svedočanstvo da su Česi u prošlosti učestvovali u javnom životu našeg grada – rekao je Vasić.

Češki ambasador Tomaš Kuhta je izrazio zadovoljstvo zbog posete Pirotu nekoliko meseci posle dolaska u Srbiju.

– Ovo je jedan od prrvih gradova u Srbiji koji posećujem. Pirot sa Češkom ima dobru saradnju. Ovde su živeli Česi a naša Ambasada jer pre nekoliko godina donirala nabavku opreme u Opštoj bolnici Pirot. Imamo neke ideje o saradnji u budućnosti kad je reč o deponiji. Razgovarali smo sa gradonačelnikom o velikom napretku grada, razvoju infrastrukture i Slobodnoj zoni Pirot. Razgovarali smo i o privlačenja stranih investitora jer je ovaj grad atraktivan za ulaganja. O tome sam razgovarao sa ambasadorima Fransucke, Slovačke i Bugarske. Pirot je grad u kome se vidi perspektiva – rekao je Kuhta.

Posle sastanka sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, Kuhta je posetio Opštu bolnicu Pirot kojoj je pre nekoliko godina češka Ambasada za nabavku opreme obezbedila donaciju od 370.000 evra. Posetio je i Regionalnu deponiju Pirot, srednjevekovnu tvrđavu Momčilov grad, Mlekarsku školu “Dr Obren Pejić“ i Muzej Ponišavlja.

Povezani tekstovi