Božović: Pravno ćemo pomoći tužene studente 1Balša Božović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

To je za Danas potvrdio poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović. Podsetimo, Bujošević je protiv NN lica podneo krivične prijave nakon što su ulazna vrata zgrade RTS-a simbolično prefarbali u ružičastu boju. Pomoću snimka je identifikovano šestoro studenata, odnosno učesnika subotnjeg protesta „Jedan od pet miliona“.

– Bujoševiću bi bilo mudrije da shvati poruku koju su mu mladi poslali farbajući RTS u boje Pink televizije nego što pokušava da ih zaplaši tužbama, naglašava Božović za naš list.

Zbog krivičnih prijava direktora RTS-a, Valentina Reković iz udruženja „1 od 5 miliona“ saslušana je prekjuče zajedno sa svojom sestrom Nikolinom Reković u policijskoj stanici „29 novembar“. Ona je poručila da uprkos tim krivičnim prijavama neće prestati sa performansima.

– Bujošević slobodno može da podnosi krivične prijave koliko god hoće, iako mu je ova krivična prijava bila neosnovana zato što farba kojom smo farbali ulazna vrata ima sastav mleka, rekla je Reković. Prema njenim navodima, juče je trebalo da bude saslušano još dvoje studenata, a narednih dana i preostalih dvoje studenata.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda podnela je krivične prijave protiv osoba koja su u subotu oko 20 sati „uništavale granitne kocke na Trgu republike u Beogradu“. Prijave su podnete protiv R. D, R. J, K. M, V. T, P. V. i B. B, kao i drugih NN lica. Direkcija je navela da to nije prvi put da „grupe huligana napadaju radnike koji rade na rekonstrukciji gradskih ulica i uništavaju imovinu grada Beograda, saobraćajne znake, zaštitne ograde“.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd ističe za Danas da Inicijativa u potpunosti podržava proteste građana koji na ulici traže pravdu.

– Koliko je situacija ozbiljna govori i to što se na ovim ljudima oštri strogoća institucija, istih onih koje se ne oglašavaju po brojnim prijavama za zloupotrebe ljudi na vlasti. Ovo je još jedna poruka da zakoni naše zemlje ne važe jednako za sve građane. Građani koji farbaju kocke će biti gonjeni, a naručilac i izvođač radova na Trgu republike će biti zaštićeni za svoje malverzacije i krađu, naglašava Lazović.

Što se RTS-a tiče, dodaje naš sagovornik, u otvorenom pismu Inicijative glavnim urednicima medija za koje smatraju da su kontrolisani od strane Srpske napredne stranke, „pozvali smo ih da ne dozvole da i dalje budu saučesnici ovog režima“.

– Čini mi se da Dragan Bujošević ovime pokazuje lojalnost stranci i poručuje da se na njega može računati i u drugim metodama gušenja nezadovoljstva građana, ne samo u propagandno medijskoj sferi, zaključuje Radomir Lazović.

Stotine prijava

Valentina Reković, predstavnica studenata iz „Jedan od pet miliona“ istakla je da je krivična prijava Dragana Bujoševića prva protiv studenata koji učestvuju u organizaciji protesta, navodeći da je protiv učesnika protesta do sada podneto na stotinu prekršajnih prijava.