Brazilac očaran zlatarskim krajem 1Foto: Printscreen YouTube/Thiago Ferreira

Zlatarski i polimski kraj su biseri Srbije. Divna Kamena Gora sa čuvenim svetim borom, zadivljujući meandri Uvca, očaravajuća planina Zlatar…

U ovom delu zemlje svakako su locirane top turističke destinacije. Blago Srbije su, ipak, njeni ljudi. Nemate Ajfelov toranj, piramide, Zid plača, Aja Sofiju, ali imate tople, gostoljubive i srdačne ljude koji turistima sa svih strana sveta najbolje mogu da pruže autentičan doživljaj zemlje – rekao je prilikom nedavne posete zlatarskom kraju najpoznatiji Brazilac u Srbiji Tiago Fereira.

U Srbiju je došao kao 18-godišnji mladić, pre deset godina, opčinjen lepotom i dobrotom jedne Srpkinje.

Iako ta ljubav nije dugo potrajala, mladi Brazilac se zaljubljuje u Srbiju, ostaje ovde, započinje biznis u turizmu, i prošle godine dobija srpski pasoš.

„Time postadoh treći Brazilac u istoriji koji na ovaj način dobija srpsko državljanstvo, a pri tom prvi koji nije fudbaler“, šeretski priča Tiago, koji je u Prijepolju, našao ljubav svog života i time, kako kaže, pustio korenje u zapadnoj Srbiji za sva vremena.

Fereira je, kako sam priznaje, i karakterno i profesionalno, sazrevao zajedno sa srpskim narodom, za koji kaže da je mentalitetski veoma blizak Brazilcima.

– Bio sam mlad, zaljubljeni dečko, koji zbog ljubavi napušta porodicu, prijatelje, domovinu i grad poput Rio de Ženeira i dolazi u Beograd. Ovde sem tadašnje devojke nisam poznavao nikoga. Ne znam jezik, nemam posao, stan, ništa. Čudno je to, ni tad se u ovoj zemlji nisam osećao kao stranac, već, naprotiv, kao lokalac. U početku živim od časova portugalskog, a onda počinjem da intezivnije putujem po Srbiji, upoznajem nove ljude i običaje, kao i da ispitujem poslovne prilike. Pošto sam diplomirani turizmolog po struci, nisam imao puno dileme. Danas sam fasciniran šansama u ovoj oblasti i svakim danom otkrivam neku novu autentičnu turističku ponudu – priča Fereira na perfektnom srpskom jeziku, uz primesu portugalskog akcenta kada se priseća i govori o Brazilu.

Tiago kaže i da je ponosan jer je trenutno jedan od ambasadora Brazila u Srbiji. Trudi se da u čitavom svetu, gde god može, promeni sliku o našoj zemlji, u kojoj smatra da nema dovoljno svesti o tome kakve potencijale Srbija ima u turističkom smislu.

– Srbija zaslužuje bolju promociju u svetu. Ovde je dovoljno doći samo jednom, onda ćete se uvek nanovo vraćati. Uveren sam da nema stranca koga neće osvojiti srpska iskrenost i gostoprimstvo. Ovde se ljudi raduju što mogu da vas ugoste, nesebično daju sve što mogu, deo kuće, hranu, konak… Vrlo lako postaneš deo nečije porodice. U taj ljudski faktor sam se zaljubio na prvi pogled. I najviše zbog toga ovde ostao – smatra Tiago Fereira.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.