Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Brnabić je novinare u Kliničkom centru Srbije podsetila da je Vlada Srbije ispunila skoro sve zahteve medijskih udruženja, koja su različita među sobom, a ona izlaze u javnost i kritikuju Vladu Srbije.

Brnabić je rekla da medijska udruženja ako žele mogu da uzmu novac sa konkursa Ministarstva kulture,ako to ne žele ne moraju ga uzeti.

Ona je podsetila da je ponovo počeo rad na Medijskoj strategiji, jer prošli nacrt teksta nije imao legitimitet, zbog čega su sada uključeni i Misija OEBS, Delegacija EU i Ambasada Norveška i Fondacija Konrad Adenauer.

Brnabić je navela i da se medijskim udruženjima izašlo u susret da se formira radna grupa, odnosno vrsta koordinacionog tela u okvoru kabineta premijera, koje će rešavati konkretne probleme.

Počeli smo već da rešavamo neka pitanja i sa Ministarstvom finansija smo razmatrali da li se plaća PDV na sredstva koja se dobijaju na konkursu, rekla je Brnabić.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja o izveštaju izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera o vladavini pracva i medijima, ocenila da to nisu pitanja koja se rešavaju „za dva meseca“.

Prema njenim rečima, ustavni amandmani su poslati na mišljenje Venecijanskoj komisiji, stižu neki odgovori i nastavuće se sa radom.

Mogli smo to da završimo za tri meseca, ali to ne bi bilo dobro, rekla je Brnabić i ukazala da će zatražiti od ministarke pravde, kada stignu odgovori Venecijanske komisije, da bude održan još jedna krug javne rasprave.