Foto: Miroslav Dragojevic

Mi, da pojasnim, polemišemo sa državom, koja je većinski vlasnik, a ne sa privatnom konkurentskom kompanijom – kaže za Danasa Jugoslav Ćosić, direktor programa Televizije N1, povodom izjave Predraga Ćulibrka, generalnog direktora Telekoma Srbija u Blicu, gde je rekao da je SBB, odnosno njihov vlasnik „Junajted grupa“, „zloupotrebila svoj televizijski kanal N1 u obračunu sa konkurencijom“.

Ćosić kaže da svaki medij pa i N1, nezavisno od toga ko mu je vlasnik, apsolutno ima prirodno pravo da se bavi poslovanjem kompanije iz javnog sektora ili onih čiji je akcionar država.

– A država je upravo većinski akcionar Telekoma. I tu je ključ. U celoj Evropi države izlaze iz vlasništva u medijima, samo u Srbiji država ulazi još snažnije u to polje. Imamo očigledno spornu akviziciju koja je potpuno obavijena velom tajni po ključnim pitanjima. Evo, opet pozivam direktora Telekoma da saopšti javno koja je to velika revizorska kuća potpisala da Kopernikus vredi 190 miliona evra i da tako umanji sumnje – kaže Ćosić.

Direktor N1 podvlači „da sumnja proizlazi iz standarda po kojima se procenjuje vrednost kablovskih operatora koji su javni i poznati u celom svetu“. Telekom ili revizor treba građanima Srbije jasno da odgovore na pitanje koji to parametri opravdavaju tri puta veći multiplikator od onog koji je korišćen u sličnim transakcijama na svetskom tržištu, kaže Ćosić.

– Nije tajna i poznat je podatak da je SBB prodat po formuli 9 x EBITDA. Kako je moguće da je Kopernikus prodat po formuli 25 x EBITDA. Kako to da u rešenju i saglasnosti za kupovinu Kopernikusa od strane Telekoma, koje je donela komisija za zaštitu konkurencija, jasno piše da Kopernikus ima 3% tržišta a ne 8% kako tvrdi direktor Telekoma. Po tom rešenju je izvršena akvizicija – podvlači prvi čovek beogradske redakcije N1.

On kaže da su sve to elementarna novinarska pitanja i niko ne može da osporava N1 pravo da zahteva odgovore iako je Junajted Grupa investitor N1. – Na kraju, vrlo je zanimljivo zašto je novac iz ove transakcije uplaćen direktno na račune off shore kompanija na Kipru. Zbog čega kompanija sa većinskim akcijskim kapitalom države takvu transakciju obavlja preko off shore firmi i da li je to znao upravni odbor. I da li je upravni odbor odobrio ovakvu kupovinu. Kada direktor Telekoma odgovori na ova pitanja N1 će tu temu ostaviti drugim medijima – zaključuje Jugoslav Ćosić.