Foto: Tamara Radanović

Kako ističu za Danas, najpre će sačekati da oslobađajuća presuda postane pravosnažna pre nego što počnu da razmišljaju u tom pravcu.

– Nismo još uvek razmatrali tu opciju. Tek nakon pravosnažnosti presude ima smisla razmišljati o tome – kaže za Danas Velimir Jakić, branilac Zvezdana Jovanovića.

Istog stava je i Miroje Jovanović, koji je u sudskom postupku za pobunu JSO branio nekadašnjeg pripadnika ove jedinice Dragišu Radića, navodeći da će eventualna tužba biti razmatrana „ako i kad oslobađajuća presuda bude pravosnažna“.

I advokat Aleksandar Kovačević, koji brani Milorada Ulemeka, poručio je da bi u „ovom trenutku bilo neozbiljno i preuranjeno o tome razmišljati“.

Podsetimo, Ulemek, Jovanović i još pet nekadašnjih pripadnika JSO prvostepeno su oslobođeni krivice za organizaciju i učešće u oružanoj pobuni iz novembra 2001. godine. Viši sud u Beogradu je našao da tužilaštvo nije uspelo da dokaže da su pripadnici „crvenih beretki“ obustavom rada i periodičnom blokadom saobraćajnica pod punom opremom ugrozili ustavni poredak i destabilizovali prilike u zemlji. Sud je okrivljene oslobodio krivice, što znači da će se troškovi postupka, koji je, podsetimo, trajao skoro šest godina, pokriti iz budžeta. Odluka Višeg suda je prvostepena i tužilaštvo ima mogućnost žalbe.

Zakon o krivičnom postupku predviđa mogućnost podnošenja tužbe zarad naknade štete u slučaju neosnovanog lišavanja slobode, ali je pretpostavka da postoji pravosnažna presuda.