Danas (1999): Ključan dan za Srbiju, nedelju dana pred bombardovanje 1Sve fotografije: D.R.

Danas (1999): Ključan dan za Srbiju, nedelju dana pred bombardovanje 2Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova izjavio je u Parizu da će međunarodna zajednica, nakon odluke albanske delegacije da prihvati mirovni sporazum, “odlučno prekinuti tragično stanje na Kosovu”.

Rugova je takođe dodao da će Albanija svakako potpisati sporazum i ako Srbi kažu “ne”.

“Prihvatićemo sporazum ako budu prihvaćene naše primedbe”, rekao je predsednik Srbije Milan Milutinović.

U centar Pariza stigla je i NATO delegacija da “pomogne, informiše, posavetuje” i potvrdi da su NATO planovi za mirovni sporazum na Kosovu korak u okviru pregovora, rekao je potparol NATO, kako javlja Rojters.

Američki predsednik Bil Klinton izjavio je da NATO neće imati drugi izbor sem da napadne ukoliko jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević ne potpiše mirovni sporazum.

Danas (1999): Ključan dan za Srbiju, nedelju dana pred bombardovanje 3Prema izvorima zapadnih diplomata, međunarodni posrednici odbacili su 20 strana primedbi srpske delegacije uz obrazloženje da oni menjaju suštinu predloga sporazuma.

Ministri odbrane SAD i Nemačke Vilijam Koen i Rudolf Šarping upozorili su predsednika Slobodana Miloševića da su avioni NATO spremni za napad na srpske ciljeve, ukoliko on ne pristane na mir i dolazak mirovnih snaga NATO na Kosovo.

Kako ocenjuje Indipendent, srpski mediji pripremaju stanovništvo za gubitak Kosova, jer je, kako navodi, izostala frenetična antizapadna kampanja iz oktobra prošle godine, kada je NATO ozbiljno pretio bombardovanjem.

Gardijan piše da među evropskim saveznicima jačaju sumnje u mogućnost održavanja jedinstva NATO posebno ako separatistička OVK počne da se nećka u pogledu prihvatanja mirovnog sporazuma.

S druge strane, Dejli telegraf ocenjuje da će se druga runda pregovora završiti pristajanjem sporazuma upravo samo sa albanske strane.

“Ratnohuščaška politika koju, zarad unutrašnjih političkih ciljeva vodim režim, krajnje je licemerna. Sukob Jugoslavije sa NATO bio bi samoubistvo”, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić.

U Makedoniji se nalazi oko 10.000 NATO vojnika koji iščekuju ishod pregovora u Parizu, da bi znali da li će početi da se pripremaju za napad ili će ostati u svojim kasarnama, piše Beta.

Danas (1999): Ključan dan za Srbiju, nedelju dana pred bombardovanje 4Uoči nastavka pregovora, dogodilo se niz eksplozija u centru Podujeva i Kosovske Mitrovice, u kojima je 66 osoba ranjeno, dok je šestoro izgubilo život.

Jugoslovenske vlasti zatražile su od francuskog Interpola da pomogne u hapšenju pripadnika separatističke OVK Hašima Tačija zvanog „Zmija“, koji prevodi delegaciju kosovskih Albanaca na pregovorima u Parizu, a koji je osuđen u odsustvu na 10 godina zatvora zbog terorizma na Kosovu.

Dnevni list Danas kažnjen je sa 400 hiljada dinara zbog iznošenja neistinitih informacija da gradski sekretar za kulturu Ljiljana Blagojević vodi kampanju protiv kulture, zbog čega je, između ostalog, smenjen direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Jovan Ćirilov.

Beogradski advokat Nikola Barović objasnio je da je list Danas dobio najveću kaznu, pored Blica i Glasa javnosti, jer je ova novina cilj napada, dok su druge dve novine poslužile „da se prikrije nešto što je očigledno“.

“Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže svoj trag. U ovom slučaju sneg je Zakon o infomisanju, preko kojeg tragove ostavljaju razne zverke. Tako je i moja bivša koleginica pokazala svoj trag”, zaključila je glumica Mirjana Karanović, povodom prijave gradskog sekretara za kulturu Ljiljane Blagojević, protiv lista Danas.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Danas (1999): Ključan dan za Srbiju, nedelju dana pred bombardovanje 5