Đorđević: Bezbednost zaposlenih uslov za privredni rast 1Foto: BETAPHOTO/ SASA ĐORĐEVIĆ/MO

On je dodao da je obaveza Republike, ali i svih poslodavca, da građanima obezbedi bolje uslove rada, zaštitu i bezbednost na radu, jer svaki radnik svojoj porodici mora da se vrati bezbedan i zdrav na kraju radnog dana, navodi se u saopštenju.

„U 2019. godini dodatna briga o radnicima i borba za bezbedniji rad, kao i pravo na zdrav rad, biće prioritet rada resornog ministarstva i verujem da ćemo vrednim radom i trudom uspeti da radnicima obezbedimo sva prava koja im pripadaju“, naglasio je Đorđević na prvom sastanku sa predstavnicima licenciranih agencija za obavljanje te delatnosti u Novom Sadu.

Đorđević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula, povodom Odluke Vlade Srbije da se 2019. godina proglasi godinom bezbednosti i zdravlja na radu, održali su sastanak sa predstavnicima licenciranih agencija za obavljanje ove delatnosti u Novom Sadu i time počeli kampanju „Bezbedan rad – zdrava budućnost“.

Pored medijske kampanje i niza sastanaka koji će se održavati u narednom periodu, ministar je istakao da su u planu i donošenje novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakona o osiguranju u slučaju povrede na radu, kao i izmena Pravilnika o profesionalnim bolestima. On je rekao da i dalje postoje agencije koje svoj posao ne obavljaju u skladu sa zakonom i da javnost to mora da zna. Iz tog razloga, pored prekršajnih i krivičnih prijava, Ministarstvo je izradilo i registre svih agencija koje rade u skladu sa zakonom, ali i onih koji ga krše i taj spisak biće dostupan i na sajtu. On je rekao da će „nastaviti da rade na unapređenju položaja radnika, radnog okruženja i prava poslodavaca“.

Vučević je istakao da u stvaranju boljih uslova rada moraju zajednički da deluju državni organi, odnosno resorno ministarstvo, Uprava za bezbednost i Inspektorat za rad, lokalne samouprave, ali i sami poslodavci i radnici, a Marina Furtula da je cilj kampanje da se u ovoj godini smanji broj povreda na radu i nastradalih.