Izveštaj Fridom hausa i poplave glavne teme prethodne nedelje (VIDEO) 1Foto: Pixabay/Congerdesign

Izveštaj Fridom hausa

Izveštaj Fridom hausa i poplave glavne teme prethodne nedelje (VIDEO) 2
Foto: printscreen /VOA

Američka nevladina organizacija Fridom haus navela je u novom izveštaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana kao primere vođa koji vešto rade na gušenju nezavisnih medija. U izveštaju piše da vlasti „nekih krhkih demokratija“ koriste finansijska i pravna sredstva da ućutkaju nezavisno novinarstvo, a podrže medije prijateljski nastrojene prema vlasti. Glavna autorka izveštaja Fridom hausa Sara Repuči izjavila je za Glas Amerike da je „uočljiv pad medijskih sloboda otkad je na vlasti Aleksandar Vučić“ i da „zaista postoji ozbiljan razlog za zabrinutost“.

Predsednik Srbije izjavio je da poslednji nalazi američke nevladine organizacije ne predstavljaju „ništa novo“ već da se radi o dva teksta napisana na osnovu prošlogodišnjeg izveštaja.

Vanredna odbrana od poplava u celoj zemlji

Režim vanredne odbrane od poplava proglašen je u celoj zemlji tokom protekle nedelje, a nepogodama su pogođeni delovi Novog Pazara, Tutina, Knića, Sremske Mitrovice, Kraljeva, kao i selo Viča u opštini Lučani, nepunih mesec dana nakon izjave ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića da „neće biti poplava“.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, pojasnio je za Danas da se izjava ministra odnosila na prethodne padavine – kada je došlo do poplava u susednim državama, ali ne i kod nas, kao što je ministar i rekao.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo u toku nedelje da je redovna odbrana od poplava proglašena na 22 kilometra Dunava na teritoriji Beograda i Smedereva, kao i da je za svega četiri sata palo od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, u prvom redu na teritoriji Kraljeva i Knića. Kiša je u ivanjičkom kraju odnela maline, krompir i puteve. Crveni krst Srbije uputio je pomoć za 620 porodica koje su pogođene poplavama na teritorijama opština Kraljevo, Lučani, Knić, Trstenik i Ivanjica.

Usvojen izveštaj Stručnog tima protesta

Izveštaj Fridom hausa i poplave glavne teme prethodne nedelje (VIDEO) 3
Foto: Medija centar

Savez za Srbiju usvojio je u celosti izveštaj Stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona“ i taj dokument će, prema rečima lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, od sada predstavljati platformu Saveza za eventualni dijalog sa vlašću o uslovima za fer izbore i medijske slobode. Kako je novinarima rekao predsedavajući tom opozicionom bloku u junu, lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, najveći stručnjaci za pitanje medijskih sloboda i izbornih uslova zaključili su u izveštaju da u Srbiji trenutno ne postoje uslovi za poštene izbore kao ni medijske slobode.

Vučić i Tači na forumu GLOBSEC2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti GLOBSEC2019 u Bratislavi da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, iako je on lično pesimista, zato što rešenje mora da se nađe u interesu ljudi u Srbiji i na Kosovu ali da bude kompromisno. Vučić je rekao da je oslobođen svake vrste pritiska i da, što je veći pritisak, oseća se slobodnije, jer ima odgovornost prema zemlji pošto zna koliko je važno da se sačuva mir.

Izveštaj Fridom hausa i poplave glavne teme prethodne nedelje (VIDEO) 4
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Predsednik Srbije ocenio je da zapadne zemlje znaju da je neophodno da Priština ukine takse kako bi se nastavio dijalog, i da „nije naivan da veruje da nemaju snagu da ubede premijera Kosova Ramuša Haradinaja da to uradi„.

Sa druge Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je u petak u Bratislavi da konačni sporazum treba da zatvori sva otvorena pitanja u odnosima Kosova i Srbije, da je sada u krizi zbog ponašanja Srbije.

Poraz fudbalera Srbije u Ukrajini

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je u Ligi nacija od Ukrajine rezultatom 5:0. Danas je pisao da je Mladen Krstajić verovatno završio selektorsku odiseju na klupi reprezentacije Srbije. Provlačenje protiv nejakih ekipa u Ligi nacija i višak sreće u odnosu na pamet protiv Portugala (1:1) došli su na naplatu u Lavovu.

Izveštaj Fridom hausa i poplave glavne teme prethodne nedelje (VIDEO) 5
Foto: FoNet/AP

Selektor je nakon meča rekao da preuzima odgovornost za poraz od Ukrajine i da je to bio „šamar koji je za nauk“, ali i da život ide dalje. Fudbaler Dušan Tadić izjavi je da bi „celu ekipu trebalo da bude sramota rezultata„.

Pet najčitanijih tekstova prethodne nedelje