Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti 1Foto: Wikipedia

Na današnji dan širom Jugoslavije proslavljan je Titov rođendan. Slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama.

Kuću cveća u Beogradu i rodno mesto Kumrovec u Hrvatskoj redovno posećuju svakog 25. maja brojni poštovaoci lika nekadašenjg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i ideje socijalizma iz regiona.

Nekada uz taktove pesme „Tito je naše sunce“, na stadionu JNA, hiljade dece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsednika SFRJ, sada uz istu parolu „Mi smo Titovi i Tito je naš“ obilaze njegov grob i rodno mesto prisećajući se nekadašnje države.

Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su verovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svetskom ratu koristio lažne dokumente.

Veličanje partije, armije, socijalizma a pre svega uzdizanje Josipa Broza kao vrhovnog vođe tog dana dostizali bi vrhunac.

Sam Tito znao je da podseti da se od rada ne seti da stari, kao i da je narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije nesrećan, pa se na inicijativu slavljenika, od 1957. godine taj dan slavi se kao praznik Dan mladosti.

Zaštitni znak tog dana bila je čuvena Štafeta mladosti. Štafeta je na put kretala mesec ipo dana pre 25. maja i morala je proći kroz sve federativne jedinice Jugoslavije, nošena od strane omladine. Prilikom proslave počasni omladinac ili omladinka štafetu su predavali Titu uz rođendanske čestitke.

Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti 2
Foto: Bojan Cvejić

Besplatan ulaz u Kuću cveća

Muzej Jugoslavije u Beogradu kao i svake godine na Dan mladosti omogućava danas besplatan ulaz u period od 10 do 21 čas. Muzej priprema program koji predstavlja osvrt na nekadašnji jugoslovenski praznik Dan mladosti, iz različitih perspektiva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

37 reagovanja na “Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti”

  • SFRJ je bila najuglednija,najcenjenija,najotvorenijs I najbezbednijs zemlja na svetu,a u njoj su ziveli narodi Koji su imali slobodu I svaki covek je bio postovan I mogao je da iznese svoje misljenje u svojoj radnoj organizacija,na zboru gradjana I dr.a sada nakon izbora,sva prava gradjana se gase,savremeni smo ROBOVI !

   • U kojoj si to državi živeo,ja se sećam da se išlo u inostranstvo jer ovde nije bilo posla,fabrike su bile prepune administracije a od te države su ostali dugovi do 2050 godine.

    • Dugovi su ostali jer se u Srbiji puno kralo i finansirali bezvezni ratovi 90.godina. Koliko znam Slovenija i Hrvatska su vratile dugove iz SFRJ.

    • Naravno, da se isloi u inostranstvo. Pa nismo mi Svedska bili tada. A sto se tice dugova, neuporedivi su dugovi tadasnji sa sadasnjima. Danas su u svim republikama visestruko veci. Tonemo svi polako. Cak i ovde u SLO nisam bas siguran, sta se desava.

 1. Takodjer i od mene-hvala mu zabezbrizan zivot u najlepsoj drzavi SFRJ!

 2. Dok se slavio Dan mladosti, bilo je prosperiteta (privrednog, ekonomskog , socijalnog) bilo je sloge među ljudima, nije bilo brutalnog kriminala, jednom rečju bilo je dostojnog života. Večna slava Maršalu J.B. Titu.

  • Jugoslavija imala je 18 mlrd duga, a Slovenci koji su poceli rat protiv Srba i Jugoslavije danas imaju 46 mlrd duga.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.