Kako pripremiti zdravstvo na drugi talas korona virusa 1Foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Kako se navodi u saopštenju, NALED-ov Savez za zdravstvo dostavio je predsednici Vlade, Ministarstvu zdravlja, RFZO-u i Agenciji za lekove predlog mera za ubrzani uvoz robe, aktiviranje kapaciteta privatnog sektora u kriznim situacijama i uključivanje privrednih i strukovnih udruženja u procese donošenja odluka i propisa.

„Mere koje sada predlažemo nadovezuju se na set od 15 mera koje je naš Savez pripremio početkom marta u cilju omogućavanja nesmetanog snabdevanja tržišta lekovima i medicinskim sredstvima i koje su se u praksi pokazale kao korisne. Smatramo da ima prostora za dalje unapređenje zdravstvenog sistema i plana za krizne situacije. Zato predlažemo formiranje Zajedničke grupe za zdravstvo, koja bi okupila sve resorne institucije, privredu i civilni sektor, u cilju unapređenja propisa u sektoru zdravstva tokom redovnih okolnosti, i pružanja stručne podške Vladi u kriznim situacijama“, navodi Vesna Živković, članica Izvršnog odbora NALED-a i NALED-ovog Saveza za zdravstvo i vlasnica kompanije Inpharm.

Ona ističe da je u slučaju novog talasa virusa posebno važno uključiti kapacitete privatnih zdravstvenih ustanova za pregled pacijenata kod kojih se sumnja na infekciju, kako bi se rasteretili državni domovi zdravlja, a pacijentima omogućio brži dolazak do medicinske usluge. Uz to, kapaciteti privatnog sektora mogli bi da se koriste i za testiranje građana na prisustvo korona virusa, odnosno uzimanje briseva i slanje uzoraka na PCR testiranje u službene laboratoriju.

Kako pripremiti zdravstvo na drugi talas korona virusa 2
Izvor: NALED

Među predloženim merama je i uspostavljanje procedure za uvoz neregistrovanog leka koji je potreban zdravstvenim ustanovama u količini većoj od 5.000 kutija koliko je sada ograničenje na godišnjem nivou, kao što je tokom Covid-19 krize bio slučaj sa lekom hlorokin, kako se ne bi desilo da jedna zdravstvena ustanova uveze svu dozvoljenu količinu, a druge ostanu uskraćene.

Iz Saveza poručuju da se u vreme vanrednog stanja automatsko produženje eRecept-a za hronične bolesnike pokazalo kao korisno rešenje koje treba zadržati i u slučaju izbijanja nove krize. Predlog je da se ova mera smanjenja direktnog kontakta tamo gde nije neophodan proširi i uvođenjem eDoznaka za otvaranje bolovanja, što bi dovelo do velikog smanjenja birokratije i u redovnim okolnostima.

Dodatno, predlaže se i izmena Zakona o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti kojom bi ministar zdravlja mogao ovlastiti direktora Agencije za lekove i medicinska sredstva da u kriznim situacijama može doneti odluke za ubrzani uvoz lekova i opreme.

Iz NALED-a dodaju da će njihov stručni i tehnički kapaciteti Saveza za zdravstvo biti na raspolaganju Vladi Srbije u daljem radu na digitalizaciji usluga u zdravstvu. takođe dodaju da je resornim institucijama koje rade na unapređenju zdravstvenog sistema u Srbiji dostupna je i Siva knjiga zdravstva, NALED-ova publikacija sa 50 preporuka komplementarnih merama za smanjenje negativnih posledica pandemije Covid-19.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.