Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Kako piše Pravda, teror u Palestini poslednje nedelje poprima tolike razmere da se već može govoriti o građanskom ratu. Nakon vešanja jevrejskog junaka Šeloma Ben Josefa, tenzije među narodima rastu, a Arabljani, pošto su nasilje obustavili na dva dana, nastavljaju jačim intenzitetom.

Jevreji, kao odgovor na ovo, obesili su jednog Arabljanina u pećini. Usledile su pucnjave, bombe i stotine mrtvih.

„Policijske i vojne patrole krstare gradom, koji je dobio izgled mrtvog grada… Život u gradu je paralizovan“, opisuje ovaj list stanje u Haifi.

Sukob između Jevreja i Arabljana u ovom gradu je toliko pooštren da su ovim stanjem zabrinute i tamošnje mandatske vlasti. A poljski Jevreji nastavljaju da dolaze u Palestinu i u grupama od po nekoliko stotina njih, bez obzira na sve životne opasnosti koje ih čekaju.

Za to vreme nemački kancelar drži svečane govore povodom izložbe nemačke umetnosti.

„U govoru, koji je održao pri otvaranju izložbe nemačke moderne umetnosti, g. Hitler je pored ostalog izjavio da nemačka umetnost, ako želi da učini isti napredak kao i sve druge aktivnosti u novoj Nemačkoj, mora da inspiriše nacionalizacija idealom snage i lepote“, piše Pravda.

A u rubrici o zanimljivostima list daje poređenje raznih naroda u odnosu na njihovo ponašanje za stolom.

Tako za Šveđane piše da jelo uvek poručuje gospođa, a da se za vreme ručka ne gledaju niti pričaju. Muškarci u Francuskoj pak sami biraju jela i predlažu ih gospođama, a tokom jela vode tihu konverzaciju.

Amerikanke su opisane kao žene koje mnogo poručuju, a malo jedu, i na kraju ostatak daju muževima.

„Ruski emigrant (ukoliko ide u restoran) je pravo dete koje sve prepušta“maćuški“ ženi, u koju ima slepo poverenje“, navodi se na kraju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Nakon pokušaja atentata na američkog predsednika Ruzvelta, list Vreme prenosi da je lice koje pokušalo da izvrši ovaj napad izjavilo pred istražnim vlastima da je jedino htelo da predsedniku očisti obuću. „Očevidno je da je pomenuto lice duševni bolesnik“, pišu novine.

Prethodnog dana, „u palati Venecija, predsednik italijanske vlade g. Musolini primio je grupu beogradskih studenata, članova „Slovenski Jug“, koji se nalaze na putovanju po Italiji“, prenosi Vreme.

Jedan od studenata pozdravio je Musolinija na italijanskom jeziku, naglašavajući da pozdravlja predsednika koji je, zajedno sa g. Stojadinovićem, sklopio mir na Jadranu.

A odgovarajući na ove pozdrave, on je izjavio da je i ranije primao jugoslovenske studente.

„Dragi jugoslovenski omladinci, ovo je drugi put da primam studente iz Jugoslavije. Nadam se da će treća grupa biti mnogo veća i brojnija nego ove dve dosada. Omladina je snaga i budućnost naroda. Njen je zadatak da u Jugoslaviji i Italiji radi na produbljivanju prijateljskih odnosa između dva naroda“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.