Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu obeležila 20 godina postojanja 1Foto: Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu je odličan primer i s ponosom se može osvrnuti na 20 godina predanog rada, istaknuto je u današnjem događaju organizovanom povodom obeležavanja 20 godina postojanja, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog.

Tela Saveta Evrope, njegove konvencije i mehanizmi monitoringa pružaju odličnu pomoć državama članicama, olakšavajući međunarodnu saradnju i razmenu najboljih praksi u vezi sa promocijom jednakosti i različitosti.

„Izgradnja tolerantnog, inkluzivnog i snažnog društva koje je zasnovano na principima nediskriminacije zahteva sveobuhvatni pristup. U brojnim, različitim programima koje je Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu sprovodila u prethodnih 20 godina fokus je bio na promovisanju raznolikosti i jednakosti, sa željom da se pomogne državi u sprovođenju planiranih reformi u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije u skladu sa evropskim standardima“, izjavila je Nadia Ćuk, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, prilikom pozdravljanja učesnika i naglasila važnost sveobuhvatnog pristupa u postizanju jednakosti.

Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Srbije, čestitao je kancelariji dve decenije uspešnog rada.

„Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu jedna je od institucija bez čije podrške ne bismo mogli postići demokratski razvoj naše zemlje. Srbija je danas mnogo bolja zemlja nego što je bila pre 20 godina. Brojni projekti u oblasti pravosuđa i parlamentarne podrške, realizovani u saradnji sa civilnim društvom, doprineli su uspostavljanju atmosfere tolerancije i poštovanja različitosti “, rekao je predsednik skupštine.

U video poruci Mihael Rot, državni ministar za Evropu u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova i specijalni predstavnik savezne vlade za nemačko predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope, istakao je da tela Saveta Evrope, njegove konvencije i mehanizmi monitoringa pružaju odličnu pomoć državama članicama olakšavajući međunarodnu saradnju i razmenu najboljih praksi u vezi sa promocijom jednakosti i različitosti.

„Maj 2021. je„ Evropski mesec raznolikosti “- hajde da radimo zajedno na izgradnji jednakih i inkluzivnih okruženja.
Naročito sada, tokom pandemije COVID-19, kada su raznolikost i inkluzija u opasnosti “, zaključio je gospodin Rot.

Tobijas Flessenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, podvukao je da je „Strateški cilj Saveta Evrope na polju antidiskriminacije, raznolikosti i inkluzije da obezbedi istinsku jednakost i puni pristup pravima i mogućnostima svima i svuda o Srbiji, u svako doba i u svim okolnostima, kao pojedinačno ljudsko biće i kao član određene grupe. Naša kancelarija u Beogradu će nastaviti da pruža podršku Vladi, skupštini, civilnom društvu, socijalnim i ekonomskim akterima, obrazovnom sektoru, medijima i svima ostalima da zajednički postignemo ovaj cilj. Ne može biti pravog evropskog jedinstva bez ljudskih i manjinskih prava, demokratije i vladavine zakona “.

„20 godina rada Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu obeležiće i jedna slučajnost koja ilustruje posvećenost svih nas vrednostima Saveta Evrope – u maloj sali Narodne skupštine Srbije obeležavamo godišnjice, dok se u velikoj sali skupštine istovremeno razgovara o setu antidiskriminacionih zakona “, rekla je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog.

Ona je takođe istakla da su „ljudi među sobom različiti, ali su pred zakonom u obavezi na jednako postupanje i na prihvatanje različitih, jer svi imamo ljudska prava. “

Pored predavanja na temu „Zaštita ljudskih i manjinskih prava: perspektive i izazovi upravljanja višestrukim diverzitetom u Evropi i na Balkanu“ koje je održao prof. dr Džozef Marko sa Univerziteta u Gracu, događaj je ponudio prostor za diskusiju raznim akterima ključnim u promociji različitosti i ravnopravnost u Srbiji.

Poslanici Narodne skupštine Srbije, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kao i predstavnici organizacija civilnog društva i Romskog nacionalnog saveta u Srbiji razmenili su mišljenja o načinima napretka u oblasti postizanja jednakosti i različitosti u Srbiji.

Pored 20. godišnjice Kancelarije, ovaj događaj je označio i završetak nemačkog predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope.

Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu obeležila 20 godina postojanja 2
Foto: Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu

Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji istakao je da su tokom nemačkog predsedavanja Komitetu ministara nediskriminacija i borba protiv govora mržnje bili jedan od prioriteta.

„Odabrali smo ovaj fokus jer se manjine često suočavaju sa isključenošću i diskriminacijom na osnovu nacionalnosti,
boje kože, religije, jezika, rodnog identiteta, seksualne orijentacije, socijalnog statusa ili invaliditeta. Ovo nije prihvatljivo. Zajedno moramo preduzeti napore da to promenimo“, zaključio je on.

Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji, istakao je da će glavni fokus predstojećeg mađarskog predsedavanja Komitetu ministara Saveta Evrope (maj-novembar 2021.) biti na pitanjima manjina, omladinske politike, sajber-kriminala i veštačke inteligencije, zaštite životne sredine i dijaloga među regionima.

Simpozijum „Promovisanje jednakosti i različitosti u Srbiji: 20 godina saradnje za upravljanje višestrukim diverzitetom“ organizovala je Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, uz podršku Narodne skupštine Republike Srbije i ambasade Savezne Republike Nemačke.

Cilj je bio da se istaknu napori Srbije na promociji jednakosti i različitosti zasnovani na standardima Saveta Evrope i podigne svest o raznolikosti u Evropi među institucijama u Srbiji, civilnim društvom, kao i partnerima iz međunarodne zajednice.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.