Klanšček: Imam podatke da je RTS ubedljivo najgledaniji 1Zgrada RTS Foto: Miroslav Dragojević

Sagovornici koje smo zvali za komentar različitno tumače nalaz iz istraživanja Demostata o tome da čak 39 odsto građana uopšte ne veruje Radio televiziji Srbije – dok Branko Klanšček ističe da je program Javnog servisa ubedljivo najgledaniji, dotle Zoran Gavrilović ukazuje da se iz broja ne vidi „struktura“ podrške.

Branislav Klanšlek, predsednik UO RTS:

– To istraživanje vidim kao maliciozno i manipulativno jer nedostaje uporedni parametar u smislu drugih televizija. Ja mogu da vam dam neka druga istraživanja u kojima je Prvi program RTS-a ubedljivo najgledaniji program ili da je od 50 najgledanijih emisija u avgustu 45 bilo na RTS-u. Ili da je najgledaniji Dnevnik, RTS-ov u 19 i 30.

Miodrag Popov, nekadašnji urednik RTS-a:

– Rukovodstvo RTS-a odavno ne poštuje gledaoce koji ih plaćaju i to im se vraća. Tužno je kako vređaju svojim neznanjem. „Pobedio Radnički 1:1“. Pre neki dan udarna vest „Žilav turizam“. Prosto guraju gledaoce drugim televizijama da se informišu. Nikad u istoriji medija nije se desilo da i opozicija i vlast pljuju po istom mediju, i to onom najznačajnijem. Kad je to bilo da predsednik države, zbog gledanosti, rađe i više ide u termin Farme nego u termin Dnevnika. To sve govori.Tužno, pretužno.

Zoran Gavrilović, Biro za društvena istraživanja – BIRODI:

– U svim našim istraživanjima RTS jeste medij kojem se najviše veruje. I to je obično oko 35 odsto, ostalo je ili veruje-ne veruje ili ne veruje. Ono što se ne vidi iz Demostatovog istraživanja je struktura onih koji veruju, odnosno ne veruju. Veruju oni sa nižim obrazovanjem i stariji građani, a mlađi i obrazovani ne veruju i okreću se socijalnim mrežama. Imajući u vidu da je RTS javni servis to je poguban podatak, jer je RTS, zajedno sa REM-om, stub javnosti u ovom društvu. RTS nema budućnost sa ovakvom strukturom podrške.