Kompanije Rio Tinto: Tek se radi procena uticaja projekta Jadar na životnu sredinu 1Foto: EPA-EFE/ DAN PELED

Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da je Studija o proceni na životnu sredinu projekta ekploatacije jadarita u okolini Loznice tek u izradi i da će se o njoj izjašnjavati građani Srbije.

„Potpuno razumemo zabrinutost građana za životnu sredinu, jer mi, zaposleni i naše porodice i deca, dišemo isti vazduh i živimo na istoj zemlji, kao naši sugrađani, koji danas protestuju“, navodi se u saopštenju povodom protesta gradjana koji se protive projektu „Jadar“ kompanije Rio Tinto jer smatraju da će ugroziti životnu sredinu.

Istaknuto je da o projektu kompanije Rio Tinto u Srbiji postoji mnogo neistina, poput one da će reke Jadar, Drina i Sava biti zagađene.

Kompanija Rio Tinto tvrdi da će samo u postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda uložiti između 30 i 40 miliona evra, dok će ukupna investicija u zaštitu životne sredine iznositi više od 100 miliona dolara.

Projekta „Jadar“ će, kako je navedeno u saopštenju, ispuniti najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i biće sproveden u skladu sa propisima Srbije i Evropske unije i u dogovoru sa lokalnom zajednicom.

„Verujemo da litijum ima izutetno značajnu ulogu za budućnost sa niskim emisijama ugljenika. Takođe, litijum je važan resurs za niz novih tehnologija koje će omogućiti Srbiji, Evropi i svetu tranziciju ka zelenijoj i digitalnoj budućnosti“, ukazala je kompanija Rio Tinto.

Nekoliko nevladinih organizacija ocenilo je danas da bi rudnik litijuma kompanije „Rio Tinto“, u okolini Loznice, doveo u opasnost vode u slivu reke Drine i izazvao „slom poljoprivrede“.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Kompanije Rio Tinto: Tek se radi procena uticaja projekta Jadar na životnu sredinu”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.