Lončar: Stav svetske struke je da trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Opada broj obolelih, ali to ne znači da treba da se opustimo i da smo rešili problem. Da bi se ovaj broj smanjivao moramo da nastavimo sa vakcinacijom i sa pridržavanjem mera, izjavio je jutros ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je za RTS naveo da, iako brojke padaju, treba da budemo oprezni i da se pridržavamo mera kako bi pad bio realnost i kako bismo epidemiju stavili pod kontrolu.

 On je istakao da je vakcinacija jedino rešenje za okončanje pandemije i da je Srbija već dala 3.129.491 dozu, a njih više od 1.260.000 dobili su i drugu dozu. Prema njegovim rečima, najviše vakcinisanih je u Beogradu – 57 odsto i Užicu 31 odsto, a najmanje u Tutinu 6,2 odsto i Novom Pazaru – 13,2 odsto.

„Od osam sati kreću vakcinacije, već od sedam su redovi za nezakazane. Svuda gde postoje uslovi će biti i ‘Fajzer’ i ‘Sputnjik’. Gledamo da proširimo kapacitete i za vikend za neka područja, da osposobimo ta područja da mogu da daju tu vakcinu – bezbedno čuvanje i transport, da ispoštujemo sve mere. Učinićemo sve da u što kraćem roku  što više ljudi vakcinišemo jer to je jedini način da izađemo iz ove krize“, naveo je ministar zdravlja.

On je istakao da je stav svetske struke da i trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu.

„To je stav svetske struke jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje“, navodi ministar.

„Selters i Niška banja se vraćaju u normalan režim rada“

Lončar je dodao da se analizira situacija iz sata u sat i da je zbog pada broja obolelih dat nalog za Selters i Nišku banju da se vrate u normalan režim rada.

„Mi smo već dali nalog za Selters banju i Nišku banju da se vrate u normalan režim rada, da ne rade sa kovid pacijentima. Bolnica Bežanijska kosa takođe neće do daljnjeg primati, da poušamo da je ispraznimo, da imamo preko reke jednu bolnicu za hitne slučajeve i za ne kovid pacijente. Sledeće što mislimo je i Blok A ‘Dragiše Mišovića’ ako uspemo da ne bude za ne kovid pacijente. Analiziramo situaciju iz sata u sat i gledamo gde možemo da pomognemo i onim drugim pacijentima, što pre da se vraćamo u ne vovid sistem jer ima dosta tih pacijenata“, objasnio je ministar.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Lončar: Stav svetske struke je da trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu”

  1. Da, ministre, a ti i tvoja struka u Srbiji perete ruke od bilo kakve odgovornosti jer je to neko u „svetskoj struki“ rekao da može.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.