Sudija Miodrag Majić Foto: Stanislav Milojkovic

„Sudije primenjuju zakon, kakvav god da je. Kada jednom to osvane kao zakon, ja ću ga primenjivati, bez obzira na to šta mislim“, rekao je Majić, gostujući u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S.

On je, kao sporno, označio to što, u slučaju Zakona, nije bilo javne rasprave i izjašnjavanja struke, a posebno problematičnim vidi to što ne postoji mogućnost uslovnog otpusta. Prema međunarodnim standardima, ukazao je Majić, nemogućnost uslovnog otpusta, ostavljanje bez nade i perspektive, smatra se nečovečnim kažnjavanjem.

Kako je upozorio, reč je o kršenju međunarodnih obaveza, ali i najvišeg pravnog akta Srbije.

Prema Majićevom stavu, stroža kaznena politika u ovakvim slučajevima ne rešava problem, već ga čini složenijim.

Otac ubijene Tijane Jurić, Igor Jurić, koji je i podnosilac ove zakonske inicijative, smatra da se protiv Zakona proteklih nekoliko nedelja naprasno sprovodi kampanja. Jurić je negirao insinuacije da je on „trojanski konj“ Aleksandra Vučića koji ovim zakonom, kako pojedini tvrde, želi da ostvari i određene političke manipulacije.

On je napomenuo da ga je opozicija podržavala sve dok nije odbio da učestvuje na protestima „1 od 5 miliona“.

Jurić tvrdi da mu je jedino bitno da Zakon bude usvojen i naglašava da bi isti stav imao i da je predsednik Srbije sada Boris Tadić.

Uz pitanje zbog čega se struka nije izjasnila i pomogla ranije, dok su se skupljali potpisi i pre nego što je Zakon stigao u parlament, Jurić je negirao navode da nije bilo javne rasprave.

Poslanica iz redova Narodne stranke Sanda Rašković Ivić podseća da se opozicija dogovorila da bojkotuje parlament, pa će tako postupiti i u slučaju „Tijaninog zakona“.

Ona misli da ovim zakonom, kao i zakazanim posebnim skupštinskim zasedanjem o Kosovu, vlast na sve „mile i nemile načine“ pokušava da dovede opoziciju u parlament. Cilj vlasti je, kako je ocenila, da se evroskim institucijama pokaže kako je sve u redu sa demokratijom u Srbiji.

Rašković Ivić zamera to što je početnim zahtevima ovog zakona, koje je potpisima podržalo 160.000 ljudi, vlast dodala i teška krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, koja nemaju veze sa prvobitnom idejom.

Povezani tekstovi