Foto: B. Cvejić

Na konferenciji, koju organizuje Evropska komisija a koja je okupila 350 predstavnika medija i medijskih organizacija iz regiona, istaknuto je da EU trenutno ima projekte i programe podrške u zemljama Zapadnog Balkana u ukupnoj vrednosti od 8,2 miliona evra, od čega programi u Srbiji vrede 3,3 miliona.

Kako se navodi, tehnička podrška javnim servisima u Srbiji, RTS i RTV, vredi 697.000 evra, a postoji i devet dugoročnih ugovora sa medijima o istraživačkom novinarstvu i vladavini prava u vrednosti od 311.000 evra.

U medije u Severnoj Makedoniji EU ulaže dva miliona evra, u Albaniji 950.00, Kosovu 925.000, BiH 650.000, a u Crnoj Gori 365.000 evra. 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han uključio se na početku konferencije video porukom u kojoj je ponovo istakao da je Evropska komisija posvećena zaštiti slobode medija.

Generalni direktor za susedstvo i proširenje u Evropskoj komisiji Kristian Danielson rekao je na otvaranju konferencije da je sloboda medija osnovno pravo svih Evropljana i da niko ne može biti član EU ako ne garantuje slobodu izražavanja. 

Foto: B. Cvejić

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović takođe je naveo da vitalni i profesionalni mediji imaju značajnu ulogu za razvoj demokratskog društva.

„Profesionalno i nezavisno novinarstvo, nažalost, nije nešto što se podrazumeva globalno, u Evropi i našem regionu, zato svi moramo raditi na garantovanju i unapredjenju slobode izražavanja. Takođe, za propagandu i širenje dezinformacija nema jednostavnog i konkretnog odgovora i zato to nije posao samo medija već čitavog društva“, ocenio je Bogdanović.

Povezani tekstovi