Foto: Screenshot Novinarnica.net

Apelujemo na poslenike u medijima da se pridržavaju standarda ove društveno važne profesije, kao što se protivimo vulgarnim reakcijama na izveštavanje novinarke Studija B, Barbare Životić.

Ministarstvo kulture i informisanja će istrajati u osudama pojava netolerancije i isključivosti u našem javnom prostoru.

Da podsetimo, u oktobru je veliku pažnju javnosti izazvala naslovna strana Ilustrovane politike sa natpisom „Psi su pušteni“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je tada da ta naslovna strana i prateći tekst predstavljaju klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija.

Foto: Screenshot Novinarnica.net

Naslovna strana Ilustrovane politike našla se i na zasedanju Evropskog parlamenta, kad su poslanici Evropskog parlamenta izrazili zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija.

Lov na „izdajnike naroda“ poprima novu dimenziju u Srbiji, gde je ovladala atmosfera koja podseća na ’90-e godine, kada je aktuelni predsednik (Aleksandar) Vučić bio ministar informisanja kod Slobodana Miloševića, tim povodom je pisao francuski list Figaro.

Komisija za istraživanje ubistava novinara: Već mesec dana traje kampanja Ilustrovane politike

Komisija za istraživanje ubistva novinara saopštila je danas da već mesec dana traje kampanja Ilustrovane politike u kojoj se optuženi u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza i da na to nema nikakve reakcije.

„U slučaju ove kampanje koja traje iz broja u broj, nema nikakve reakcije. Pored diskreditacije, uvreda, crtanja meta na Ljiljani Smajlović, konstantna crta je zahtev da se oslobode optuženi za ubistvo Ćuruvije“, navela je Komisija.

U saopštenju se ukazuje da su se savetnik glavnog urednika Goran Kozić i spoljni saradnik Đorđe Martić u najnovijem napadu čak i pohvalili da imaju prećutnu podršku države za sve ove tekstove, jer je država reagovala samo povodom prvog broja „Psi su pušteni“, i to samo zbog uvredljivog konteksta za američkog ambasadora.

Komisija je zatražila da se, poštujući načelo pretpostavke nevinosti, oglase sve institucije koje su se oglašavale na istupe članova Komisije i podsetila da je na upozorenje predsednika Komisije Verana Matića na izostavljanje dokaza u postupku, Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud procenili da se time vrši pritisak na sud i krši pretpostavka nevinosti.

„Nije dovoljno samo da Suzana Vasiljević, kao predstavnca države, napusti Upravni odbor. Kako se sve ono zbog čega jenapustila odbor nastavlja već mesec dana, očigledno je neophodno učiniti neki dodatni napor da se spreči dalja bezrezervna zaštita optuženih, a sve kroz crtanje meta na predstavnicima državne Komisije za istraživanje ubistva novinara“, navodi se u saopštenju Komisije.

U saopštenju se navodi da Kozić i Martić diskredituju novinare koji su pokrenuli proces osnivanja Komisije i da ih opštužuje bez dokaza za „sva moguća nacionalna počinstva“.

Komisija je dodala da upozorava da se na takvim postupcima i reakcijama Višeg suda, Društva sudija i Vrhovnog kasacionog suda, potpuno neutemeljenim u praksi Evropskog suda za ljudska prava, „utvrđivanje istine i pravde u slučaju ubistva Ćuruvije redukuje na to koliko će još Smajlović i Matić izdržati svakodnevnu baražnu vatru autora iz državne Ilustrovane politike“.

„Da li je uslov pravičnog suđenja da Smajlović i Matić budu likvidirani iz ovog procesa, kao oni koji nastoje da se utvrde sve činjenice, izvedu svi dokazi, na potpuno otvoren i javnosti jasan način“, upitano je u saopštenju.