Mrkonjić: U subotu sahrana Mire Marković u Požarevcu 1Foto: EPA-EFE/ SASA STANKOVIC

Mesto sahrane se nije znalo do juče po podne, jer je bilo oprečnih informacija o tome da li njena deca žele da ona bude sahranjena u Srbiji ili u Rusiji, gde je boravila prethodnih 15 godina.

Kako je objasnio Mrkonjić, ona će biti kremirana u Moskvi, a njena urna će biti položena u grob pored Slobodana Miloševića u Požarevcu.

Hadži Dragan Antić, jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića i bliski prijatelj njegove supruge, koja je prekjuče preminula u 77. godini, u Rusiji, rekao je za Danas da ne zna da li deca Mire Marković zaista ne žele da ona bude sahranjena u Srbiji.

– Znam da je njena želja bila da bude sahranjena pored supruga – kaže Hadži Antić za Danas. Hadži Antić je jedan od retkih prijatelja pokojne predsednice Jugoslovenske levice i njene ćerke Marije Milošević, sa kojima je sve vreme bio u kontaktu. Međutim, od smrti majke Marija mu se nije javila.

– Ne znam da li je tačno da Marko i Marija ne žele da ona bude sahranjena u Srbiji. Znam da je to bila Mirina želja, jer sam bio u odboru za sahranu Slobodana Miloševića. Na mestu gde je sahranjen napravljena je dupla grobnica i uklesano je i ime njegove supruge – ističe Hadži Antić za Danas. Ukoliko deca odluče da Mirjana bude sahranjena u Srbiji, za to će, prema njegovim rečima, biti zadužen SPS.

– Ne znam ni kada će sahrana biti održana, jer je umrla u bolnici u Rusiji, pa će procedura biti duga – naglašava.

Milutin Mrkonjić je juče za TV Prva izjavio da smatra da porodica Milošević sada zaslužuje pomoć države i da očekuje da, ukoliko deca Mirjane Marković i Slobodana Miloševića odluče da se njihova majka sahrani u Srbiji pored Miloševića, država bude ta koja će to omogućiti, odnosno da će omogućiti deci da sahrane majku i obiđu očev grob. Govoreći o optužbama protiv Mire Marković, ocenio je da je reč o marketingu.

– Ona jeste bila politički aktivista, jeste bila levičarka, žena britkog uma i oštrog jezika, jeste bila žena Miloševića i kao takva mogla je da ima uticaj i na donošenje odluka. Ali, odmah da razbijemo tu famu, ja sam nažalost u Hagu postao pravi prijatelj porodice Milošević. Vreme je da se demantuju ti naslovi. Neću ja da govorim o tome, žena je umrla. Milošević je sve demantovao u intervjuu Novostima, rekao je Mrkonjić, koji je podsetio da je Milošević tada jasno rekao da nijednu državnu odluku nije donela njegova supruga, već državni organi.

Podsećamo, Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo presudu kojom je Mira Marković osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova, i naložio da se suđenje ponovi.

Marković je prvostepenom presudom od prošle godine osuđena na godinu dana zatvora. Proces je trajao 15 godina, a suđeno joj je u odsustvu, s obzirom na to da je živela u Moskvi. Za njom je bila raspisana i poternica srpskog Interpola, ali je u Rusiji uživala status izbeglice.

Sem krvavih ratova tokom devedesetih godina, ime Mirjane Marković i njenog supruga Slobodana Miloševića dovodi se u vezu i sa brojnim ubistvima u Srbiji, za koje se sumnja da kao nalogodavac stoji bračni par. Među njima su novinar Slavko Ćuruvija i bivši predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić. Obojicu je ubila Služba državne bezbednosti u vreme dok je bračni par Milošević-Marković vladao Srbijom.

Od preostalih članova porodice Milošević, u Srbiji živi samo Marko, unuk Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, dok je sin Marko Milošević živeo u Rusiji sa majkom, gde se trenutno i nalazi. Marija Milošević gotovo 20 godina živi u Crnoj Gori.

Čitulja Marije i Marka Miloševića

Podgorica – Deca Slobodana Miloševića i Mirjane Marković čituljom u podgoričkom listu Pobjeda oprostili su se od svoje majke Mirjane, koja je preminula u nedelju. Čitulja je objavljena na celoj strani, a navodi se da je njihova majka umrla „u izbeglištvu u Moskvi“.

„Naša mama Mira Marković umrla je u izbeglištvu u Moskvi u 77. godini 14. aprila. Očajni Marko i Marija Milošević“, piše u tekstu čitulje, prenosi RTCG. D. D.