Načelnik Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha u GZJZ: Nema razloga za brigu zbog požara u Vinči 1Foto: Beta/Emil Vaš

Načelnik Jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha u gradskom Zavodu za javno zdravlje Andrej Šoštarić danas je povodom dima koji stiže sa deponije u Vinči, izjavio da ne postoji razlog za brigu zbog ugrožavanja zdravlja i da su koncentracije dima kojima su građani izloženi kratkotrajne.

On je za RTS rekao da su koncentracije kojima su građani bili izloženi bila kratkotrajna zagađenja i da, iako nijedan dim nije zdrav, građani nisu dugo bili izloženi visokim koncentracijama u ovom konkretnom slučaju.

„Prema informacija koja su dostavljene, ne postoji razlog da neko brine da je moglo da dođe do oštećenja zdravlja“, istakao je Šoštarić i dodao da se kvalitet vazduha kontroliše redovno, na 30 mernih mesta, od kojih su 10 automatska.

On je naveo da je vetar taj koji diriguje gde će dim od požara da se raznosi. „Taj vetar, koliko god da je loše da donosi zagađenje u grad, dovodi do toga da se koncentracija smanjuju, a oblak dima razblažuje“, ukazuje Šoštarić.

Upitan koje se supstance mere, pošto je bilo navoda da postoje dioksini i furani koji su kancerogeni jer gore plastika i guma, Šoštarić je objasnio da se na merim stanicama, u skladu sa uredbom Vlade Srbije koja je usklađena sa evropskim regulativama, mere suspendovane čestice, poput PM-10 ili PM-2.5, sumpor-dioksid, ugljen-monoksid, ozon, različita organska jedinjenja.

„Dioksini i furani nisu obuhvaćeni uredbom, pa ne postoji osnov da bi se oni našli u obimu ispitivanja. Kada bi njih merili i kad bi našli neku koncentraciju, ne bi imali sa čim da je uporedimo, pošto ne postoje granične vrednosti“, objasnio je Šoštarić.

Ipak, kaže da su postojeća merenja dovoljna.

„Dioksini i furani ne bi došli sami sa deponije, već u ‘buketu’. Ako dolaze čestice, dolazi sve što je u tom dimu. Čestice su dovoljno dobar indikator da pokažu kakav je kvalitet vazduha generalno“, naveo je Šoštarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari