Foto: "Krov nad glavom" (Arhiva)

Prema rečima Ivana Zlatića, iz ZA „Krov nad glavom“, Ministarstvo odbrane je 2005. nezakonito penzionisalo Lalovića, što je više puta utvrdio i sud pravosnažnim izvršnim presudama. Time što je penzionisan, Lalović je onemogućen da podigne kredit i da otplaćuje učešće za stan koji mu je dodeljen, zbog čega ga je vojska tužila i dobila na sudu.

– Istovremeno dok odbija da ga po nalogu suda vrati na posao, vojska pokreće izvršenje da se pukovnik Lalović i njegova porodica izbace na ulicu – ističe Zlatić za Danas.

On zaključuje da „kad imate moć i novac, pokreće se čitava mašinerija izvršitelja i policije da se presude u vaše korist izvrše, a kada čovek bez moći i novca dobije presudu u svoju korist, protiv moćnog poslodavca, presuda se ignoriše“.

Lalovićeva ćerka Žana je rekla da je porodični advokat predao juče ujutru nalaz lekara u kancelariju izvršiteljke u kom se navodi da njen otac Gojko ima zdravstvenih problema, uzrokovanih ugroženom egzistencijom porodice. Izvršiteljka je ipak došla i pokušala da sprovede iseljenje, zbog čega se Laloviću pogoršalo zdravstveno stanje, pa je prevezen na VMA.

Žana Lalović podseća da nakon 15 godina suđenja Gojko nije vraćen na posao, uprkos presudama u njegovu korist, a sada ga i izbacuju na ulicu.

– Da li je moguće da uprkos bezbrojnim pokušajima, molbama, zahtevima poslednjih meseci niko ovog čoveka nije primio na razgovor kako bi saslušao predloge da se ovaj problem reši? Zamolila bih ovom prilikom ministra odbrane Aleksandra Vulina da mog oca, kada i ako izađe iz bolnice, primi na razgovor i sasluša, jer se nadam da pre svih funkcija i titula ipak treba da budemo ljudi – istakla je Lalović.

Izmeniti zakon

Združena akcija „Krov nad glavom“ pozvala je vlasti da izmeni Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) i uvede moratorijum na prinudna iseljenja, kako se ne bi uvećavala nenadoknadiva šteta koja je primenom ovog zakona već naneta ljudima i društvu. U toj organizaciji ocenjuju da je još 2011. bilo izvesno da će izvršitelji imati interes da rade isključivo za ljude koji imaju moć i novac.

Povezani tekstovi