Pobuna javnosti zbog lošeg funkcionisanja pošta 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list Mali žurnal je na današnji dan pre 110 godina pisao o protestima zbog „neurednosti“ pošta i problemima u okviru ovih ustanova – od nedovoljnog broja činovnika do loših zgrada u kojima su činovnici radili po čitav dan.

„U javnosti ne prestaju protesti zbog neurednosti na našim poštama i telegrafima, pa čak se o tome bila povela reč i u Narodnoj skupštini“, počinje članak koji je izašao u Malom žurnalu pre tačno 110 godina.

Mali žurnal piše kako su glavni uzoroci zbog kojeg pošte ne mogu da „odgovore zadatku“ – nedovoljan broj činovnika uz dodatne probleme kao što su „nepodesne zgrade, iskvareni drumovi, rđav kadar poštanske posluge i nepogodan red vožnje na železnicama“.

U članku se takođe navodi i poručuje javnosti da pored svih ovih poteškoća, same pošte nekada i nisu krive za sve greške jer ljudi na pošiljkama ne ispišu čitke ili potpune adrese na koje paketi i pisma treba da stignu.

Pobuna javnosti zbog lošeg funkcionisanja pošta 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

„U celom svetu pošte i telegrafi su kulturna ustanova, dok su kod nas izvori za zgrtanje novca kojim se podmiruju razne državne potrebe. Svakim danom poslovi u pošti rapidno rastu, međutim broj osoblja se ne povećava srazmerno tim poslovima“, piše ovaj list.

U mnogim, posebno beogradskim odeljenjima Glavne pošte, dežurstva su trajala i po 24 sata – pa bi i bilo čudno da jedan činovnik koji toliko dugo radi, izvršava baš svaku svoju dužnost pravilno.

„Ova opterećenost osoblja najviše smeta urednom saobraćaju, i kad bi se ona otklonila, služba u pošti i telegrafu morala bi koraknuti unapred“, zaključuje se u tekstu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.