Poglavar Srpske pravoslavne crkve odao pomen srpskim herojima 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme na današnji dan pre 80 godina pisao je o svečanom pomenu poginulim vojnicima u borbama 1914. godine održanom na Mačkovom Kamenu, dok je list Pravda pisao o početku izgradnje Srpskog doma u Mostaru.

Nj. Sv. Patrijarh Gavrilo održao je pomen pred spomenikom vojnicima poginulim u borbama 1914. godine i crkvi i kosturnici u Krupnju, piše list Vreme.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve odao pomen srpskim herojima 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Pomen je održao pred mnoštvom okupljenih građana i predstavnika vlasti, nakon koga je usledio razgovor sa seljacima.

Potom je otišao u spomen crkvu u Krupnju, gde je takođe održao pomen i sišao u kosturnicu gde su sahranjeni svi junaci Mačkovog Kamena, Cipa, Rožaka i drugih okolnih mesta.

Posle završetka pomena Nj. Sv. patrijarh održao je govor pred građanima i rekao da „im Srpska pravoslavna crkva duguje blagodarnost i priznanje, jer na njihovim kostima počiva snaga, veličina i slava naše mile i drage otadžbine i u njoj pravoslavne crkve.“

U produžetku govora patrijarh se osvrnuo i na trenutnu situaciju rekavši: „Naišla su teška vremena u Evropi. Krv se lije nemilice, hvala Bogu, mi smo toga pošteđeni, jer mi ni od koga ništa ne tražimo. Mi nemamo nikakvih imperijalističkih težnji.“

Nakon toga patrijarh je ostao da razgovara sa građanima i deci podelio slatkiše.

Interesovao se za dešavanja u Krupnju i okolini.

Po završetku događaja, vratio se u Banju Kovoljaču na lečenje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda prenosila je da su počeli radovi na izgradnji novog Srpskog doma, zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima iz Mostara.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve odao pomen srpskim herojima 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Održana je posebna liturgija posvećena ovom događaju, u prisustvu komadanta armije g. Živka Sranisavljevića, srpskog pevačkog društva „Gusle“, predstavnika kulturnih i nacionalnih društava i mnogobrojnog građanstva.

Nakon počasnog polaganja kamena temeljca, govor je održao predsednik Srpsko-pravoslavne crkvene opštine, g. dr Veselin Semiz, u kome je istakao značaj grada Mostara za Srbe, i navodeći imena brojnih junaka, patriota i ratnika.

Uz pesmu hora „Gusle“ i klicanje građana, obeležen je početak radova i svečano su osvećeni temelji buduće zgrade Srpskog doma.

 

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Poglavar Srpske pravoslavne crkve odao pomen srpskim herojima”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.