Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Prema njegovim rečima, izmene su dugo i temeljno pripremane, a sve mere predložene su u radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja i očuvanja života. Istovremeno sa ovim zakonom, ministar Stefanović poslanicima je predstavio još 17 zakona iz oblasti policije o kojima se raspravlja u objedinjenoj raspravi. Opozicija je negodovala zbog spajanja 18 tačaka dnevnog reda, navodeći da je zbog toga ne može očekivati kvalitetna rasprava.

Izmenama su predviđene strožije kazne za nasilničku vožnju – preticanje kolone preko pune linije, za prolazak kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom. Zbog nevezivanja pojasa umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna će biti 10.000 dinara. Izmenama je predviđena i pojačana odgovornost vozača koji prevoze decu, jer će deca moći da se prevoze samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje u zavisnosti od uzrasta i visine.

Osim ovog zakona poslanici raspravljaju i o još 17 zakona , među kojima su izmene Zakona o policiji, DNK, o strancima, azilu, kao i o izmenama Zakona o javnom redu i miru koji predvđa povećanje kazni za korišćenje pirotehničkih sredstava.

Vojislav Šešelj, šef poslaničke grupe SRS, rekao je da Srbija više štiti azilante koji dolaze iz dalekih zemalja nego li osobe iz mešovitih brakova, jer primera radi Albanke koje su udate za Srbe godinama ne mogu da dobiju državljanstvo. On je rekao da je vlada Srbije po pitanju Zakona o azilu pokazala veliku izdašnost, a sve u cilju udovoljavanja EU.

“Azilant u dve rečenice napiše tražim azil i odmah je oslobođen gonjenja i ima pravo na boravak i slobodu kretanja u Srbiji. Sa kojom procenom“, rekao je Šešelj i dodao da oni imaju pristup tržištu rada. “Hoćete li im i stanove obezbeđivati, ove u u kuli Beograda na vodi”, zapitao je Šešelj.

Odgovarajući na Šešeljeve primedbe, miunistar Stefanović je rekao da u Srbiji danas nema više od 3.600 migranatra u kampovima i da najveći broj ne želi azil u našoj zemlji.

Arpasd Fermond, poslanik SVM, rekao je da je Srbija shodno svojim mogućnostima značajno doprinela upravljanju prilivom migranata, ali da je stav SVM po pitanju osnivanja prihvatnih cenatara za migrante u lokalnim samoupravama nije promenjen.

Raspravu u Skupštini Srbije obeležila je polemika poslanika SDS Marka Đurišića i Srpske napredne stranke posle iznošenja kritika na račun predloženih zakona iz domena Ministarstva unutrašnjih poslova koji po njemu neće doprineti borbi protiv kriminala.

Đurišić je komentarišući predložene izmene Zakona o saobraćaju naveo da svake godine u Srbiji život izgubi 600 ljudi, 5.500 biva teško, a 15.000 lakše povređeno. On je upitao zbog čega se o ovom važnom zakonu raspravlja u paketu sa ostalim zakonima i na koji je ministar potrošio nkoliko minut .

“Nažalost ministre o ovom zakonu nećemo moći da raspravljamo ni u pojedinostima, jer su poslanici SNS na zakon o strancima podneli 340 besmislenih amandmana“, rekao je Đurišić i upitao da li će zakon o DNK sprečiti da se ”Velja nevolja i razni drugi kriminalci ne oslobađaju sudova i zbog čega se isto tretira DNK materijal i žrtava i osumnjičenih .

On je upitao i da li se Srbija pretvara u sigurnu kuću kriminalcima, podsećajući da su kod nas utičište našli biznismen Vasilev iz Bugarske i biznismen Gica iz Rumuniuje, uprkos poternicama. Zašto je inspektor Nebojša Blagotić iz Niša penzionisan na silu, umesto da je da je nagrađen zbog istrage protiv istaknutog prijatelja vladajuće stranke i njihovog finansijera. To, kako je Đurišić naveo, Zakonom o policiji neće biti ispravljeno.

Prema njegovim rečima, predloženim izmena Uakona o policiji propisuju se bezbednosne provere ne samo za one koji se zapošljavaju u MUP-u nego i svih osoba u neposrednom okruženju i upitao gde se taj krug provera završava. „Znamo države u kojima se država na takav način odnosila prema ljudskim pravima građana i kakao su se stvari završavale. Možemo da ih nazovemo fašizmom“, kazao je Đurišić.

Replicirajući poslaniku SDS, ministar Stefanović je rekao da u zakonu piše da će bez konkursa moći da se zapošljava samo u slučajevima porodica poginulih i ranjenih policajaca i odbacio sve navode o stranačkom zapošljavanju u policiji. A šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović negodovao je što se fašizam „imputira“ naprednjacima i rekao da je fašizam „kada momku od 20 i nešto godina smrskate glavu policijskim čizmama“. Kako je dodao, to se desilo na protestu radikala u vreme vladavine Borisa Tadića koji je sad lider SDS-a.

Podsetio je da su za vreme „pokojne i preminule DS“ ubijeni policijski službenici Momir Gavrilović, Boško Buha i Nenad Batočanin i premijer Zoran Đinđić. Martinović je zbog spominjanja Savamale tokom rasprave rekao da se uporno prećutkuje da je vlasnik nelegalno podignutih objekata u toj ulici bio izvesni Vladimir Marković član gradskog veća za saobraćaj do 2008. godine.

On je „podsetio“ predstavnike bivše vlasti na njihove „partnere“ Dragoljuba Markovića vlasnika Krmivo produkta, pa Ljubišu Buhu Čumeta koji je, kakao je naveo imao eksluzivno pravo da afaltira i Milorada Ulemeka Legiju koji im je pomogao izvede 5. oktobar.

Đurišić je kazao da bi voleo da znam ko je ubio Panića, ali da je to pitanje za ministra policije i direktora policije, a „možda najbolje za onoga ko mu je rekao da ne ode u bolnicu povređen, ko mu je rekao da se krije i da dva dana posle toga je preminuo od unutrašnjeg krvarenja“.

Naveo je da se nikada nije video ni sa kim iz „zemunskog klana“, ali da zato ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar ima fotografije sa njima, ali i da bi bilo dobro da javnost sazna ko je ubio Olivera Ivanovića. Dok je to govorio poslanici vladajuće većine su mu dovikivali “đubre”. Predsedavajući Veroljub Arsić nije reagovao na te povike, jer, kako je rekao nije čuo, zbog glasnog govora samog Đurišića.

„Niste reagovali kada su mu rekli da je đubre, jel to vokabular koji treba da se koristi u ovom domu, budite spremni na to da čujete i stavove i kritike opozicije bez uvrede i vređanja“, kazao je Aleksić.