Pretnje Sejdinoviću - znak da režim neće prezati od represije nad građanima 1Nedim Sejdinović Foto: Medija centar

“Građani Vojvodine, ali i cele zemlje, nalaze se pred izborom: ili će se izboriti za dostojanstven život i prihvatiti tekovine modernih demokratskih društava ili će pristati na to da postanu podanici. Ovaj poslednji napad vidimo kao nastavak kampanje nasilja pod okriljem vlasti, ali i kao poruku svim građanima koji poslednjih nedelja protestuju širom zemlje da režim neće prezati ni od represije, ukoliko neko pokuša da ga ugrozi na poziciji vlasti ”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Pozvali su i sve domaće i međunarodne nevladine organizacije da dignu glas protiv gušenja ljudskih prava i slobode medija u Srbiji i utiču na donosioce odluka u svojim zemljama da ne priznaju legitimitet vlasti u Srbiji koja propagira nasilje i preti svojim građanima.

Nedim Sejdinović ovih dana dobija mnogobrojne pretnje i uvrede. Na fejsbuk stranici „Srbija Naša zemlja“ objavljen je tekst u kojem se on naziva „vojvođanskim separatistom“ i „islamskim fanatikom“ koji „prezire Srbiju i Srbe“, a zatim su usledile desetine komentara u kojima su Sejdinoviću upućene brojne direktne pretnje smrću i proterivanjem, kao i teške uvrede.

Sejdinović je i do sada, kao i celo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, bio meta organizovanih napada, koji su prolazili bez ikakve sankcije, a često su bili targetirani kao “neprijatelji države” i od strane visokih državnih funkcionera.

“Jurišnici vladajuće partije targetiraju novinare i sve one koji se usude da kritički govore o vlasti, zaposleni u javnim preduzećima tretiraju se kao šizofrena publika koja u cirkuskim karavanima po zemlji prati vođu, služeći mu kao dekor u snimanju masovnih scena za potrebe njegovih frenetičnih obraćanja naciji”, navela je Građanska Vojvodina.

Oni su pozvali građane da stanu u zaštitu novinara i slobode medija, jer će tako poslati poruku da ne pristaju na podaništvo i da ne pristaju na to da budu “statisti u naopakim predstavama jednog autokratskog režima”.

“Odbrana slobode govora ključna je u odbrani od torture. Jer, kad ućutkaju novinare, niko više neće biti pošteđen”, poručila je Građanska Vojvodinu.

Tu koaliciju čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti, Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Saopštenje su podržale i „Žene u crnom“.

Povezani tekstovi