Foto: UNW

Na proslavi je prisustvovalo preko 150 donosilaca odluka, državnika, ambasadora, nevladinih organizacija i poznatih ličnosti, a koju su organizovali agencija Ujedinjenih nacija, UN Women i Koordinacino telo za rodnu ravnopravnost uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

Podrška EU Srbiji na putu ka pridruživanju EU čvrsta je i jasna. Zbog toga Delegacija EU u Srbiji u partnerstvu sa organizacijom UN Women upravo započinje sa sprovođenjem trogodišnjeg projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“. Cilj ove intervencije je jačanje administrativnih kapaciteta za rodnu ravnopravnost i postizanje značajnog napretka u implementaciji evropskih ​​i nacionalnih obaveza u okviru rodne ravnopravnosti. Naš glavni cilj je potpuna implementacija principa rodne ravnopravnosti i kroz proces pridruživanja, EU će pružiti snažnu podršku Srbiji da ostvari ove ciljeve”, izjavio je g. Sem Fabrici ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Različita istraživanja pokazuju da jednaka prava koja žene i muškaraci u Srbiji imaju ne znače i jednak položaj. Iako su rodna ravnopravnost i prava žena sastavni deo strateških i drugih dokumenata u Srbiji, ona nisu uvek implementirana čime se održava neravnopravan položaj muškaraca i žena. Stoga sam jako srećna što danas sa EU i partnerima – Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Ministarstvo za evropske integracije pokrećemo trogodišnji projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, izjavila je gđa. Sabin Frejzer, zamenica regionalne direktorke UN Women iz Istanbula i dodala da je osnaživanje žena jedna od ključnih tema Agende za održivi razvoj 2030.

„Srbija je dosta uradila na polju rodne ravnopravnosti u poslednjih par godina, ali još dosta posla je ispred na s. Sa partnerima poput UN Women i Delegacijom EU u Srbiji, pomerali smo granice. Jačali smo mehanizme za rodnu ravnopravnost, prvi put smo uveli mere na koje možemo biti ponosni – bilo da govorimo o Indeksu rodne ravnopravnosti, rodno odgovornom budžetiranju ili, onome što nas od danas čeka, a to je realizacija IPA programa vrednog 2 miliona evra“, izjavila je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade R. Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ambasador Finske u Beogradu, Nj.E. g. Perti Ikonen, tekvondistkinja Milica Mandić, operska pevačica Nataša Tasić Knežević, street art umetnica Aleksandra Đorđević – TKV, pesnikinja Ana Marija Grbić, muzičar Vukašin Marković, glumci Milan Marić i Luka Raco, kao Agenti promena UN Women, preneli su svoje poruke o rodnoj ravnopravnosti u Srbiji. Na događaju se Srbija priključila najvećem svetskom pokretu solidarnosti  #HeForShe, koji ima za cilj da uključi što veći broj muškaraca koji će se zalagati za rodnu ravnopravnost. HeForShe je ujedno prva inicijativa ove vrste u Ujedinjenim nacijama, kojoj se priključilo preko sto hiljada lidera i uticajnih ličnosti, među kojima su: Barak Obama, princ Hari od Velsa, Ema Votson, Met Dejmon, Daglas But, En Hatavej, Riki Martin i mnogi drugi, a preko dve milijarde razgovora vodi se na društvenim mrežama pod heštegom #HeForShe.

EU projekat “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji je takođe pokrenut na događaju, ima za cilj da unapredi položaj žena kroz podršku Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i Ministarstvu za evropske integracije. U okviru projekta biće podržano i 20 ženskih organizacija civilnog društva da sprovedu mere i razmene iskustva iz dobre prakse u primeni mera Nacionalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u oblasti ekonomskog osnaživanja i osnaživanja žena u ruralnim područjima. Događaju su prisustvovali gđa Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, g. Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ambasadori SAD, Portugala i Norveške, predstavnici ambasada Finske, Velike Britanije, Svedske, Izraela, Svajcarske, Hrvatske, Makedonije, kao i zamenik sefa misije OEBS-a u Srbiji.