Foto: Screenshot YouTube/Srpska napredna stranka

U Regulatorno telo za elektronske medije pristiglo je više stotina prijava protiv TV Prva i Hepi TV, zbog, kako se navodi, emitovanja spota SNS koji predstavlja političko oglašavanje van predizborne kampanje, čime su, prema navodima u prijavama, učinjene povrede člana 47 tačka 5 Zakona o elektronskim medijima i povrede članova 12 i 14 Zakona o oglašavanju.

U saopštenju Saveta REM se navodi da je utvrđeno da prikazani sadržaji nisu u suprotnosti sa članom 47 tačka 5 Zakona o elektronskim medijima jer je, u nekoliko navrata, prikazan samo deo spota i to u informativnim emisijama, vesti, u blokovima koji su sadržali druge priloge koji su se odnosili na isti događaj – proteste, uz najavu da je SNS snimila spot koji se prikazuje na društvenim mrežama.

Na taj način posmatrano, ne mogu se dovoditi u pitanje povreda Zakona o oglašavanju, članovi 12 i 14, jer oglašavanja nije ni bilo. U navedenim slučajevima radilo se o neprikosnovenom pravu gledalaca na informisanje o događaju (objavljivanje spota na društvenim mrežama).

Služba za nadzor i analizu, razmatrajući sve pristigle dopise, smatra da ne postoji osnov za pokretanje postupka.

Povezani tekstovi