Simonović osuđen zbog paljenja kuće Milanu Jovanoviću 1Dragoljub Simonović Foto: FoNet/Božana Pavlica

Sudski postupak koji je pre dve godine počeo aplauzima podrške Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku opštine Grocka i prvookrivljenom za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, danas je okončan aplauzima većine novinara koji su pratili izricanje presude.

Odlukom Drugog osnovnog suda u Beogradu, Simonović je zbog podstrekivanja na teško delo protiv opšte sigurnosti prvostepeno osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora. Istu kaznu dobio je i neposredni izvršilac zločina Aleksandar Marinković, dok je saučesnik u podstrektivanju, bivši policajac Vladimir Mihailović, osuđen na četiri godine. Presuda Igoru Novakoviću, koji je optužen da je posredovao između Mihailovića i Marinkovića, biće saopštena naknadno, pošto je sudski postupak u odnosu na njega razdvojen nakon što se njegov advokat nije pojavio na jednom pretresu.

Simonović i većina branilaca demonstrativno je napustila sudnicu 1 u Palati pravde, u trenutku kada je sudija Slavko Žugić govorio o opstrukcijama sa kojima je bio suočen tokom trajanja postupka.

– Ja sam prošao trnovit put, kazao je sudija Žugić, napominjući da na prvi glavni pretres nije došao prvookrivljeni, a da su mu na narednom advokati odbrane rekli da su na godišnjem odmoru. Na upadice advokata odbrane, sudija Žugić je rekao: „Danas samo ja pričam. Ko se sa tim ne slaže može da napusti sudnicu“.

– Kada je postupak ušao u završnicu krenula je serija opstrukcija, i to ne samo od jednog advokata. Moje mišljenje je da ste vi delovali kao ekipa, rekao je Žugić, u kom trenutku su Simonović i većina advokata odbrane ustali i napustili sudnicu. Dok su odlazili, većina prisutnih u najvećoj sudnici u Palati pravde, koja je bila puna prema pandemijskim kriterijumima, je aplaudirala.

Simonović osuđen zbog paljenja kuće Milanu Jovanoviću 2

Sudija Žugić je najavio i pravne korake protiv advokata odbrane koji su tvrdili da on sudi po nalogu predsednika države, ali i opomenuo oštećenog Milana Jovanovića zbog izjava medijima da je Simonović zaštićen.

– Kao što vidite, nije zaštićen, kazao je sudija. Po okončanju čitanja presude Milan Jovanović je istakao da nikada nije rekao da je sudija Žugić štitio Simonovića, već da je aludirao na niz drugih krivičnih prijava koje su on i njegove kolege iz portala Žig info podnosili protiv bivšeg predsednika opštine Grocka a koje, kako je naveo, i dalje sede u fiokama.

– Ja vam se svima zahvaljujem na podršci, kazao je Jovanović velikom broju novinara koji su ga sačekali ispred zgrade suda.

Ko zna u kom pravcu bi išao ovaj slučaj da nije konstantno bio u centru vaše pažnje. Nadam se da ova presuda predstavlja vesnik slobode medija“, kazao je Jovanović, dodajući da smatra da su kazne adekvatne.

Obrazlažući presudu, sudija Žugić je rekao da nije uvažio olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja kazni, navodeći da je to što su okrivljeni u istrazi priznali izvršenje krivičnog dela obezvređeno njiihovim kasnijim tvrdnjama da su te iskaze dali pod prisilom. Kako je naveo, priznanje koje se nakndano opozove, prema njegovom mišljenju, nije priznanje koje treba nagrađivati.

– Oni nisu Milanu Jovanoviću zapalili jahtu, ili vikendicu na Kosmaju. Oni su njemu ugrozili ljudsko pravo na dom, naveo je Žugić, ističući da ukupna počinjena materijalna šteta iznosi 4. 148.556 dinara, što je pravno kvalifikuje kao materijalnu štetu velikih razmera.

Postupajući zamenik tužioca Predrag Milovanović je u izjavi za medije najavio podnošenje žalbe zbog visine kazni koje je sud odredio. Tužilaštvo je, podsetimo, za Simonovića zahtevalo maksimalnu zatvorsku kaznu od osam godina.

– Delom sam zadovoljan, a delom nisam. Ovo je mala pobeda institucija i treba sačekati pravosnažnu odluku. Kažnjen je jedan nečasan i sraman čin i nadam se da se tako nešto nikada više neće ponoviti, naveo je Milovanović.

Podsetimo, kuća u kojoj Milan Jovanović živi sa suprugom, zapaljena je 12. decembra 2018. godine. Kako je utvrđeno presudom, Simonović je u jednom restoranu tokom porodične proslave podstrekao Vladimira Mihailovića da zapali automobil Milanu Jovanoviću kako bi ga opomenuo. Mihailović, koji je u tom trenutku još uvek radio u policiji, je na taj zločin podstrekao Igora Novakovića, a ovaj angažovao Aleksandra Marinkovića. Marinković je na lice mesta dovezla Bojana Cvetković Šijacki, koja je potpisala sporazum o priznanju krivice, prihvatajući šest meseci kućnog pritvora.

Marinović je, kako je opisano, u rano jutro 12. decembra ciglom razbio prozor na garaži i unutra ubacio molotovljev koktel. Vatra se nekontrolisano širila i ubrzo zahvatila i kuću. Jovanović i njegova supruga su uspeli da izađu iz zapaljene kuće.

 

Kad hoće i može

Izricanju presude bili su prisutni predsednici dva najveća novinarska udruženja, kao i Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara. Matić je nakon čitanja presude istakao da je učinjeno najviše što je moguće u ovom trenutku i da je heroj sudija koji je uspeo da se izbori sa svim obstrukcijama u procesu. Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udružanja novinara Srbije je izrazio nadu da će u drugom stepenu sud izreći veće kazne, dok je predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović istakao da presuda pokazuje da “država kad hoće i može da zaštiti novinare“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Simonović osuđen zbog paljenja kuće Milanu Jovanoviću”

  1. 4 godine zatvora za školsku definiciju organizovanog kriminala – najviši predstavnik vlasti iskoristio pojedince iz državnih službi sile da naruči ubistvo novinara, koji ga je javno i argumentovano optužio za postojeće i trajne kriminalne radnje!!?????

  2. To je samo prvostepena presuda. Da se glumi „nezavisno“ sudstvo. Sad ce da slede zalbe, odugovlacenje. Na kraju MOZDA nanogica na par meseci ili nista.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.