Istraga zbog ubistva bošnjačkih civila 1Foto: Stanislav Milojković

Naime, kako je Danas već pisao, Tužilaštvo BiH tereti Maksimovića da je za vreme rata u BiH, kao pripadnik vojne jedinice TO Milići, u mestu Karakaj kod Zvornika, u objektu „Standard“ ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti.

„Tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti pronađena su u masovnoj grobnici Kazanbašča, kod Zvornika, 2003. godine, te su nakon toga ekshumirana i identificirana“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH krajem decembra prošle godine.

Tužilaštvo BiH trenutno sprovodi istragu protiv Maksimovića, a njegova izjava, koju je dao u Beogradu, potrebna je za podizanje nove optužnice. Kada Tužilaštvo BiH podigne optužnicu, ista će biti prosleđena Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, s obzirom na to da se protiv Maksimovića već vodi postupak u Beogradu.

Podsetimo, u predmetu „Bratunac“ Dalibor Maksimović tereti se da je 9. maja 1992. kao pripadnik VRS, u mestima Repovac i Glogova (Bratunac, BiH), zajedno sa nepoznatim pripadnicima VRS, ubio četiri Bošnjaka, dve Bošnjakinje držao u ropstvu, a jednu više puta silovao.

Na poslednjem glavnom pretresu, koje je održano u petak, 12. januara, jedan od svedoka bila je majka Dalibora Maksimovića, Ivanka Madžarević. Ona je negirala da je njen sin ikad bio u Hrvatskoj i na ratištu u toj zemlji, kao i da joj nije poznato da je njen sin imao druga s nadimkom Makedonac. Tužilac Bruno Vekarić izneo je primedbu da se za svedoka pozove Ivanka Madžarević, istakavši da je subjektivna s obzirom na to da je majka optuženog.

Odbrana je tada pozvala svedoka Neđa Petkovića, koji živi u Bratuncu i rukovodilac je službe matičnih knjiga u Opštini Bratunac. Petković je objasnio da se upis lica u matične knjige umrlih vrši na osnovu potvrde o smrti, a ukoliko ista ne postoji, onda na osnovu rešenja opštinskog organa ili na osnovu sudskog rešenja o proglašenju nestale osobe za umrlu. Kada mu je predočen izvod iz matične knjige umrlih za žrtvu Muja Šaćirovića, koji je 2015. izdala njegova služba, potvrdio je da je potpisao taj izvod, i da su u njemu oni podaci koji se nalaze i u matičnoj knjizi, odnosno podaci iz rešenja o proglašenju tog lica za umrlo.

Naredni glavni pretres zakazan je za 5. mart 2018.

Šta su rekli svedoci

Na prethodnim glavnim pretresima svedočili su očevici ubistva Nezira Salkića, Omera Salkića, Huse Salkića i Muje Šaćirovića, svedoci Zumra Salkić, Zuhra Salkić, Fata Salkić, Mejra Jašarević i Mensur Salkić. Zuhra Salkić je posvedočila da je jedan vojnik izdvojio žrtve iz grupe civila, koja je bila dovedena do autobuskog stajališta i čekala autobus da se preveze na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, odveo ih do kamiona-hladnjače i u njih ispalio rafal iz puške. Prilikom predočavanja fotografija koje se nalaze u spisima predmeta svedokinja je prepoznala optuženog Maksimovića.

S druge strane, svedoci odbrane, inače saborci i bliski prijatelji optuženog Dalibora Maksimovića, svedočili su u njegovu korist, navodeći da se u kritičnom periodu iz Milića ni u kom slučaju nije moglo doći do mesta u kojima su ubijeni muslimanski civili.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.