Mitrašinović: Pomoćnik mi je rekao da se plaši Milana Lukića 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Podsetimo, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su 27. februara 1993. na železničkoj stanici u Štrpcima u BiH iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti.

U oktobru 2018. Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika VRS za ovaj zločin – Gojka Lukića, Duška i Ljubiše Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić. Svih pet optuženih negiraju optužbe Tužilaštva za ratne zločine.

Najzanimljivije je bilo ispitivanje poslednjeg svedoka Damljana Mitrašinovića, koji je u vreme zločina u Štrpcima bio komandant Goraždevske brigade. On je izjavio da je dao nalog da kamion, koji je kasnije zločincima služio za prevoz putnika koje su izveli iz voza, bude predat, kako je rekao „grupi boraca iz Višegradske brigade“.

Mitrašinović je dodao da su mu ti borci rekli da im kamion treba zbog grupe muslimanskih boraca. Pošto je bio komandant, naredio je svom pomoćniku Mikanu Jakiću da proveri da li su navodi ove grupe iz Višegradske brigade tačni, što je ovaj učinio i došao mu sa potvrdnim odgovorom. Mitrašinović je potom poslao dva vozača sa tom „grupom boraca“ za koju ne može da tvrdi da su bili „Osvetnici“. Tek posle desetak dana, njegov pomoćnik Jakić mu je rekao da je ta grupa vojnika na raskršću, gde jedan od puteva vodi ka Štrpcima, izbacila iz kamiona njegova dva vozača.

„Kasnije sam dobio informacije da je grupa izvršila obmanu i da nije bilo muslimanskih boraca“, rekao je Mitrašinović. Tek na insistiranje punomoćnika oštećenih, koja je citirala Mitrašinovićeve reči iz iskaza koji je 2014. dao Tužilaštvu za ratne zločine, piblika u sudnici je saznala da mu je njegov pomoćnik Jakić sve priznao tek posle desetak dana jer se plašio Milana Lukića, odnosno da bi mogao da mu likvidira porodicu.

Svedoci Ljubiša Radomirović i Ljiljana Matović, koji su u vreme otmice bili u vozu, izjavili su da ništa nisu videli, dok je svedok Nenad Cvijetić rekao da je iz njegovog kupea izveden jedan mladić, ali da ga nije poznavao.

Suđenje se nastavlja sutra s početkom u 9.30 časova.

Za zločin u Štrpcima dosad su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju u Crnoj Gori još 2003. na 15 godina zatvora, dok je Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao krivicu, te je osuđen na pet godina zatvora. Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih.

Milan Lukić, vođa „Osvetnika“ služi kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu. Optuženi Gojko Lukić je njegov brat.