Osnivanje REKOM-a za dobrosusedske odnose 1Foto EPA-EFE OLIVIER HOSLET

U novoj Strategiji za Zapadni Balkan, EK je u vodećoj inicijativi posvećenoj pomirenju i dobrosusedskim odnosima izričito navela osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ (REKOM) kao jednu od najvažnijih operativnih mera. To predstavlja jasan signal da je pomirenje visoko među prioritetima EU u odnosu na region i da će se posebno insistirati na regionalnom utvrđivanju činjenica o prošlosti.

Regionalni pristup se nameće kao jedino rešenje za utvrđivanje činjenica o žrtvama rata, nestalim osobama i mestima njihovog zatočenja, zato što se pokazuje da se naslednice nekadašnje SFRJ još spore oko brojeva, a da nijedna nema potpunu evidenciju ljudskih gubitaka u ratovima devedesetih godina.

Osnivanje REKOM-a je podržalo oko 580.000 građana regiona, a očekuje se da će na predstojećem samitu u Londonu u okviru Berlinskog procesa, deklaraciju o osnivanju REKOM-a potpisati premijeri Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Ako REKOM bude osnovan do juna 2020, Komisija može da postane operativna već 2022. i da svoju misiju ispuni nakon tri godine. To znači da bi njen mandat, koji se sastoji iz: prikupljanja informacija i utvrđivanja činjenica o kršenju ljudskih prava, individualnih i masovnih ratnih zločina i sudbine nestalih, izrade popisa ljudskih gubitaka civila i boraca, utvrđivanja činjenica o mestima zatočenja u toku ratova i istraživanje konteksta, uzroka i motiva koji su doveli do oružanih sukoba, ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava, bio ispunjen do aprila 2025. godine.

„Regionalna saradnja, dobrosusedski odnosi i pomirenje ne mogu se nametnuti spolja. Lideri regiona moraju da preuzmu puno vlasništvo (nad procesom pomirenja) i da vode primerom. Moraju izbegavati i osuditi sve izjave ili akcije koje bi podsticale međuetničke tenzije i moraju se aktivno suprotstavljati nacionalističkim narativima“, ocenjuje se u Strategiji.

EU pomirenje na Zapadnom Balkanu vidi kao prioritet iz jasnog razloga: nepostojanje saglasnosti zemalja bivše Jugoslavije o žrtvama sukoba devedesetih ostavlja prostor za nacionalističke manipulacije, koje mogu ugroziti bezbednost čitavog regiona. Koalicija za REKOM je ponudila konkretan plan za formiranje međuvladine komisije, REKOM-a, koji treba da utvrdi činjenice o žrtvama, nestalim osobama i mestima zatočenja u najkraćem mogućem periodu i po metodologiji koja će biti usaglašena u okviru same komisije.

Osnivanje REKOM-a je važno zbog priznanja patnji žrtava, neophodnog i za žrtve i njihove porodice i za izgradnju empatije. Regionalni karakter REKOM-a omogućuje da sve žrtve budu priznate u svim zemljama regiona, nezavisno od svoje etničke pripadnosti, da sećanje na njih ne ostane samo unutar njihove etničke zajednice. Mučna istorijska iskustva poput Jasenovca pokazuju da, ukoliko nema imena žrtava i ako se ne razjasne okolnosti njihovog stradanja, revizionizam i populizam mogu prevladati razumne političke glasove.

Upravo u tome leži prednost REKOM-a u odnosu na prethodne napore za utvrđivanje istorijskih činjenica. REKOM zemljama u regionu nudi direktno učešće u utvrđivanju činjenica o žrtvama i nestalim licima, okolnostima stradanja i mestima zatočenja. Istina o tome je jedini način da se prihvati da žrtve nisu samo „naše“, a da počinioci zločina nisu samo na drugoj strani. Tako bi se stalo na put osvetoljubivim nacionalnim diskursima, koji su neosetljivi za iskustva i patnje drugih.

Utvrđivanje činjenica o žrtvama je i preduslov reformisanju obrazovnih sistema. Nedostatak činjenica od kojih bi se polazilo u tumačenju raspada nekadašnje SFRJ omogućuje da udžbenici istorije šire nacionalističke narative, koji u budućnosti mogu voditi u nove sukobe. Kako navodi Koalicija za REKOM, suočeni sa činjenicama, populisti će imati teškoća da manipulišu građane i instrumentalizuju nerešene kontroverze iz prošlosti. Doprinos koji utvrđivanje činjenica ima za pomirenje ne može se zameniti ili kompenzovati ekonomskim povezivanjem ili programima razmene mladih. Ove inicijative biće održive zahvaljujući tome što će utvrđene činjenice sprečiti nacionalističke manipulacije žrtvama.

Preuzeto sa europeanwesternbalkans.rs, Priredila J. D.

Vlada Crne Gore podržala REKOM

Vlada Crne Gore usvojila je prošle sedmice Informaciju u vezi sa osnivanjem Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenih na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM).

Ovom odlukom crnogorske vlade, a u skladu sa najavom premijera na nedavnom sastanku sa predstavnicima Inicijative, Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da nastavi aktivnosti u cilj u potpisivanja Deklaracije o osnivanju REKOM-a.

Premijer Duško Marković je istakao da pristupanje Crne Gore ovoj inicijativi predstavlja jasnu poziciju države i njene ukupne politike, kao i da je Crna Gora i ranije bila predvodnica ovakvog opredeljenja. Predviđeno je da se REKOM ustanovi kao međudržavna komisija koju osnivaju države nastale na teritoriji bivše SFRJ. „Glavni zadatak komisije, kao vansudskog tijela, će biti da istraži navode o svim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u vezi sa ratom, poimenično potpiše sve ratne žrtve i žrtve krivičnih djela u vezi sa ratom, prikupi podatke o logorima i drugim mjestima prisilnog zatvaranja. Regionalna komisija će biti nezavisna od svojih osnivača i finansiraće se iz donacija“, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.