Pred Haškim tribunalom u predmetu protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića svedočio je 5. i 6. septembra 2011. godine.

„U momentu kada je prilazio vojnik koji je išao ispred nas, Špiro mu je naredio da nas ubije. Taj vojnik je znači hladnokrvno prošao pored njega, repetirao automatsku pušku i počeo da ubija jednog po jednog čovjeka sa začelja te kolone, kako smo došli, znači od tog mjesta, gdje smo se spojili.

U tom momentu, s obzirom da je bilo mlađih, znači kao ja i nešto starijih, neki su se obratili riječima: „Pa nemojte, čiko, šta smo vam mi krivi“, da bi u tom momentu Dragoje Paunović zvani Špiro repetirao automatsku pušku i počeo rafalno da puca po nama. Ja sam tada pogođen u lijevu nadlakticu, pao sam licem okrenutim prema zemlji. Dajdže je stajao prije samog streljanja, znači, s moje lijeve strane. Nakon te rafalne paljbe kada sam ja pao, on je pao do mene i glava mu je pala na moju desnu ruku. Čuo sam kako krklja, kako ga guši krv, očigledno je da je bio pogođen u prijedelu prsa, pluća, a što sam se uvjerio nakon samog streljanja, usledilo je pojedinačno pucanje.

S obzirom da sam rekao da je moj dajdže već krkljao, pogođen je drugi put hicom u glavu, taj isti metak je mene pogodio u desnu nadlakticu. Imao sam osjećaj da mi je ruka odbijena. Nakon toga čula se radio-veza, koju sam primjetio prije samog čina streljanja, da se nalazi kod Dragoja Paunovića zvanog Špiro, na koju se neko obraćao riječima: „Ko puca?“, usledio bi odgovor od Dragoja Paunovića zvanog Špiro: „Špiro, Špiro puca“, da bi nakon toga usledilo pitanje od strane Dragoja Paunovića zvanog Špiro: „Ko pita?“, nakon čega se čuo odgovor: „Rajko Kušić“.

Karadžić – osuđen za genocid

Haški tribunal osudio je 2016. godine bivšeg lidera bosanskih Srba, predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića za genocid i zločine protiv čovječnosti na kaznu od 40 godina zatvora. Osuđen je za genocid u Srebrenici 1995. godine, teroriziranje stanovnika Sarajeva, progon i istrebljenje Bošnjaka i Hrvata u 20 općina širom zemlje, i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce. Oslobođen je optužbi za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina 1992. godine. Prilikom odlučivanja o kazni od 40 godina, sudija je rekao da je sud uzeo u obzir činjenicu da su ovo neki od najgorih zločina, ali je prihvatio kao olakšavajuću okolnost i činjenicu da se Karadžić povukao iz javnog života nakon rata 1996. godine. Karadžić je nakon 12 godina provedenih u bekstvu uhapšen 2008. u Beogradu, gde je živio prerušen kao duhovni iscelitelj. Suđenje je počelo u oktobru 2009. tokom kojeg je svedočilo više od 500 svedoka. U toku je žalbeni proces.

Preuzeto sa recom.link