Specijalni sud u Beogradu Foto: Stefana Savić (arhiva)

Pre početka suđenja, oko 50 pristalica Srpske radikalne stranke (SRS) i njihov lider Vojislav Šešelj okupili su se ispred suda u znak podrške osmorici optuženih za ovaj ratni zločin iz jula 1995. godine. Šešelj je tom prilikom rekao da su optuženi „nevini“ i da je u pitanju bio „incident“, a ne ratni zločin. Svi radikali su nosili bedž s natpisom „U Srebrenici nije bilo genocida“.

Većina njih, među kojima je bio i Šešelj, kao i funkcioneri SRS Vjerica Radeta i Nemanja Šarović, potom su ušli u sudnicu 2 gde je održano suđenje. U delu sudnice namenjenom publici, bilo je i 20 članova porodica žrtava, prijatelji žrtava, predstavnici medija i nevladinog sektora, koji su jutros doputovali iz BiH. Za razliku od nekih prethodnih puta kada je u tom delu sudnice umelo da bude prozivki od strane radikala i samog Šešelja na račun žrtava, danas je situacija bila mirna. Šešelj je već tokom svedočenja prvog svedoka napustio sudnicu, što je učinila i većina radikala na pauzi posle dva svedočenja.

Podsetimo, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u julu 1995. godine optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske (RS) Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić. Po optužnici, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica, učestvovali u ubistvu 1.313 bošnjačkih civila.

Na današnje suđenje bilo je pozvano šest svedoka, ali dva svedoka, braća Boško i Veljko Budimir, nisu se odazvala pozivu iz opravdanih razloga, s obzirom na to da su trenutno u inostranstvu.

Svedok Jugoslav Stanišić, izjavio je da od optuženih poznaje jedino Aleksu Golijanina jer su bili komšije u Sarajevu, kao i da mu nije poznato ništa od onoga što se desilo u Kravicama. Rekao je da je prisilno odveden na obuku na Jahorinu gde je sreo Golijanina, kao i da ga je kratko video na terenu 14. jula 1995. godine, dok se optuženi kretao u pravcu Konjević Polja.

Svedok Stojan Savić je izjavio da od optuženih poznaje samo Milivoja Batinicu, da ga je upoznao dok je bio na obuci na Jaharini, na koju je prisilno odveden. Uglavnom je na pitanja predsednice veća Mirjane Ilić i advokata odbrane odgovarao sa „ne znam“ i „ne sećam se“. Tako je na pitanje da li zna šta se desilo u Kravicama tog jula 1995. rekao da ne zna i da je o tome čuo iz medija.

Radikali pretili Staši Zajović

Pre početka suđenja, dok je prilazila Specijalnom sudu, Stašu Zajović iz Žena u crnom dočekala je lavina psovki i pretnji od pristalica Srpske radikalne stranke. Dobacivali su joj da je „kurva“ i da je treba ubiti, zbog čega ju je obezbeđenje suda sprovelo do sudnice 2 u kojoj je održano suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice. Ovo nije prvi put da radikali prete Zajović, naprotiv svaki put kada prati ovo suđenje, predsednica Žena u crnom je pod konstantnom „opsadom“ pristalica SRS koji joj dobacuju najodvratnije izraze.

Povezani tekstovi