Foto: Stefana Savić

Kovač je to rekao na današnjem suđenju za zločin u selu Kravice kod Srebrenice održanom pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, 14. jula 1995. godine, unutar i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica (opština Bratunac, BiH), izvršili ubistvo najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

Kovač je u julu 1995. bio najpre zamenik ministra, a od septembra i ministar unutrašnjih poslova RS. One je naveo da je sprovodio istrage o tome šta se desilo u Srebrenici. Rekao je da optuženi za zločin u i oko hangara u selu Kravice nisu mogli da izvrše ubistva, jer nisu bili prava specijalna jedinica, već “dezerteri”, koji su uhapšeni u Srbiji i dovedeni u Centar za obuku na Jahorini, a potom odvedeni i na teren.
Dodao je da ne zna da li je bilo pojedinačnih ispada, jer je istage sprovodio na generalnom nivou.

Kovač, koji je svedočio i u Haškom teibunalu, u slučajevima kao što je predmet Radovana Karadžića, rekao je da je Milan Lukić sa svojom jedinicom pucao na ratne zarobljenike ispred hangara Kravice, da je jedan od zarobljenika oteo pušku, ubio jednog a drugog vojnika ranio, što je bio okidač za incident koji je usledio, odnosno ubistva. Prema njegovim rečima, ubistva su uglavnom izvršili propadnici tzv. brigade Šekovića, kao i bratunačke brigade.

Podsetimo da je Beara preminuo 2017. u zarvoru u Nemačkoj, a da je Milan Lukić na izdržavanju doživotne kazne zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

Optuženi za zločin u selu Kravice pred Specijalnim sudom u Beogradu su Nedeljko Milidragović, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović, Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić.

Po optužnici, Milidragović je u ranim jutarnjim časovima 14. jula 1995. izdao naređenje Golijaninu, Batinici, Dačeviću, Miletiću, Paroviću i Vasiću, kao i drugim pripadnicima svoje čete, da ubiju oko stotinu civila koji su bili zatočeni u hangaru u Kravici.

U skladu sa naređenjem, oni su formirali streljački vod, izvodili civile iz hangara, primoravali ih da pevaju četničke pesme, a zatim ih zajedno sa Milidragovićem ubili. Potom su, prema optužnici, Milidragović, Batinica, Petrović i Golijanin pojedinačnim pucnjima ubijali civile koji su davali znake života.

Istog dana, po optužnici, kada su civili dovoženi autobusima i kamionima do hangara u Kravici, Milidragović je u više navrata naredio Golijaninu, Batinici, Dačeviću, Miletiću, Petroviću i Paroviću da ih ubijaju. Zajedno sa Milidragovićem, optuženi su ispred i oko hangara ubili više stotina civila.

Povezani tekstovi