Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nakon pisanja Danasa o tome kako direktorka tokom izborne kampanje tera zaposlene na skupove SNS, oni su potvrdili pisanja našeg lista i 30. marta podneli prijavu inspekciji, ali ni posle više od 20 dana nadležni nisu izašli na teren da ispitaju navode zaposlenih u voždovačkim vrtićima.

„Obraćamo vam se povodom teksta u listu Danas koji je objavljen 28. marta 2017, a koji se odnosi na rad PU „Čika Jova Zmaj“, kolektivni mobing od strane direktorke Lidije Hutović i njenog stranačkog delovanja unutar firme. Molimo vas da proverite sve navode iz teksta u listu Danas, jer postoji veliki broj zaposlenih i roditelja koji mogu sve pomenuto da potvrde“, navodi se u prijavi u koju je Danas imao uvid. Prijava nije potpisana, jer kako se u dokumentu navodi, kod zaposlenih je prisutan strah od mobinga direktorke i „aktivista određene političke grupacije“.

„Obraćali smo vam se više puta i ukazivali na razne nepravilnosti – od stranačkog zapošljavanja, nepravilnosti u radu upravnog odbora pa do zloupotrebe imovine ustanove i stranačkog delovanja unutar firme, koje je po Ustavu i zakonima Srbije zabranjeno. Nemamo saznanja da ste na to reagovali. Ovaj put vam se obraćamo i poslednji put i zahtevamo vašu hitnu reakciju, jer je u našoj ustanovi ugrožen ne samo proces rada sa decom, nego i njihova bezbednost“, navodi se u prijavi zaposlenih i dodaje da će se, ako reakcija inspekcije i ovaj put izostane, obratiti nadležnom ministarstvu, zaštitniku građana i sudu.

Podsetimo, u pomenutom tekstu pisali smo o tome kako je direktorka terala radnike da u toku radnog vremena odlaze na mitinge i druge aktivnosti SNS, dok su mališane u vrtićima čuvale spremačice. Ona je slala SMS poruke zaposlenima u kojima je navodila vreme i mesto okupljanja, kako bi se posećivali skupovi vladajuće stranke. Iako su nam to potvrdili vaspitači, ali i roditelji mališana, direktorka Hutović je rekla da ti navodi nisu tačni, i da joj neko „smešta“.

– Ako sam slala poruku da se otvara dom zdravlja, i pozvala zaposlene da prisustvuju, onda to jesam radila. To je zato što naša predškolska ustanova sarađuje sa tim domom zdravlja. Isto važi i za posetu osnovnoj školi u Kumodražu. Zaposlene nisam zvala na mitinge SNS u Novi Sad niti u beogradsku Arenu, bila je kategorična Hutović. Na našu konstataciju da smo došli u posed prepiske, gde putem SMS i Vibera zaposlene pod naznakom „prisustvo obavezno“ poziva na mitinge i skupove SNS, direktorka je rekla da postoji mogućnost da joj je neko uzimao telefon.

– Često ostavim telefon u kancelariji i izađem. Dešavalo mi se da mi neko lajkuje stvari na Fejsbuku koje u životu ne bih lajkovala. Ne mogu više da kontrolišem nekakve insinuacije i slične stvari, navela je Hutović.

Zaposleni, međutim, to negiraju, što su i naveli u prijavi prosvetnoj inspekciji. Tu se nalazi i spisak od 32 radnika predškolskih ustanova na Voždovcu, koji su bili prisutni na stranačkim aktivnostima, i to u radno vreme vrtića i jaslica.

„Direktorka Lidija Hutović je lično pozivala i slala poruke zaposlenima da idu na stranačka okupljanja i mitinge u radno vreme. U većini ovih aktivnosti zaposleni su išli mini-busem koji je kupljen prošle godine za prevoz dece. Korišćen je za prevoz aktivista, a za gorivo je uziman novac od roditelja“, navodi se u prijavi.

– Za sve navedeno u prijavi imamo dokaze. Čekamo inspekciju, jer se ovakvom ponašanju mora stati na put. U radno vreme određen broj vaspitača odlazi na stranačke skupove, obilazi škole sa stranačkim aktivistima, postavljanje kamena temeljca za dom zdravlja… Dotle se deca raspoređuju u veće grupe ili ih čak čuvaju spremačice. Radna atmosfera je katastrofalna, u stalnom smo strahu, posebno nakon što su ove činjenice izašle u javnost. Zato je i prijava napisana anonimno, ali bez obzira, inspekcija mora da reaguje – kaže nam jedna od vaspitačica.

Inspekcija će reagovati

U prosvetnoj inspekciji kažu za Danas da će ispitati navode u prijavi zaposlenih u voždovačkim vrtićima. „Zakonski rok da inspekcija izađe na teren je 60 dana. Postupićemo u skladu sa zakonom i ispitati navode iz prijave“, kažu u inspekciji.