Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Državni seizmografski institut u Tokiju objavljuje sada statistiku zemljotresa, koji su zableženi u toku 1938. godine, piše list Pravda pre 80 godina.

Tim izveštajem se ponovo potrvrđuje činjenica da je Japan već tradicionalna zemlja zemljotresa.

Ova elementarna nepogoda nijedne godine ne poštedi tu zemlju i pričini joj ogromne štete u ljudskim žrtvama i materijalne.

U toku 1938. godine u Japanu je zabeleženo 804 zemljotresa, od kojih su 50 bili toliko jaki, da su stradali i ljudski životi u velikom broju.

List Pravda nam donosi i zanimljivost o jednom kradljivcu, koji je i sam doživeo da bude pokraden.

Alber Patrio je bio činovnik Poreske uprave, koji je ukrao 24.000 franaka, pošto mu je život izgledao monotono. Nakon toga on se više nije vraćao u službu.

Osim toga, napustio je i ženu, koja mu je postala dosadna i posetio svoju bivšu prijateljicu Lisi Koti.

Patrio je nagovarao prijateljicu da putuju na Jug i da tamo počnu nov život. Međutim Lisi je dobro poznavala svog prijatelja i zato nije pristajala.

Pristala je tek onda kad joj je on poverio da je na vučenju Državne lutrije dobio glavni zgoditak.

Otputovali su u Nicu. Ali mlada žena je bila navikla na pariske ulice. Jedne noći dok je Patrio spavao, ukrala mu je 20.000 franaka i vratila se u Pariz.

Napušteni ljubavnik, pokradeni kradljivac, vratio se takođe u Pariz i otišao pravo u policiju da podnese prijavu.

Njegovo ponašanje je zapalo za oko jednom policijskom činovniku. On ga je zadržao u policiji. Patrio je uhapšen, a isto tako i njegova prijateljica.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme nam donosi kratku zamiljivost o čoveku koji se zakleo da neće spavati u krevetu.

Jedan oficir vojske spasa pronašao je u pristanišnom predgrađu Londona jednog čoveka koji se zarekao da nikada više neće spavati u postelji.

Ovaj čovek, mladi trgovac Hari Vud, čitavih dvanaest godina provodio je noći pod vedrim nebom, i nema namere da se odrekne ove svoje navike, jer se zakleo da će spavati sedeći.

Takođe, u ovom listu nalazimo i priču o najmlađem stražaru odbrane od vazdušnog napada u Engleskoj.

Jedan dečak od 12 godina, iz Engleske položio je ispit u Ministarstvu unutrašnjih dela i postao najmlađi član vazdušne odbrane.

Iako je predviđeno da se za čuvare protivu vazdušnih napada biraju ljudi od 30 godina i stariji.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi