U Prištini Vukotić osuđen na 10 godina zatvora za silovanje Albanke tokom rata 1Izvor: KoSSev/Gazeta Exspress

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno za silovanje jedne Albanke u opštini Vučitrn, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije najavljuje žalbu.

Ovo je prvi slučaj da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu, navodi Gazeta Expres, a prenosi KoSSev.

Prema optužnici, Vukotić je, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršilaštvu sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihičkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela.

Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture (KRCT) je reagovao rekavši da „iako pravda kasni, ovaj dan označava prekretnicu i nadu, ne samo za žrtvu koja je prepoznala silovatelja i svedočila protiv njega, već i za sve ostale preživele da će jednog dana pravda biti zadovoljena“.

U međuvremenu oglasila se i kosovska predsednica Vjosa Osmani koja je izricanje presude Vukotiću pozdravila i ocenila „značajnim probojem“.

Kako javlja KoSSev, Osmani je na Tviteru napisala da je danas ostvaren „značajan napredak jer je prvi put osuđen srpski policajac zbog silovanja tokom sukoba na Kosovu“.

„Ali ne zaboravimo da je pravda koja se odgađa zapravo uskraćena pravda. Potrebna nam je odgovornost i pravda za hiljade kosovskih žena koje to nisu dobile“, napisala je Osmani.

Kancelarija za KiM: Politička presuda, sledi žalba

Advokat kog je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ulođiće žalbu na presudu Zoranu Vukotiću.

Današnja presuda Zoranu Vukotiću, kojom je osuđen na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin, još jedna je u nizu demonstracije sile i pristrasnosti prištinskog pravosuđa, saopšteno je iz Kanceelarije.

Kako se navodi, “Vukotića je sudsko veće, sastavljeno isključivo od Albanaca, osudilo bez valjanih dokaza, u procesu koji je pratilo više povreda krivičnog postupka, što ukazuje da mu je uskraćeno pravo na pravično suđenje”.

“Da je reč o političkoj presudi koja nije utemeljena na pravu i pravdi svedoči i poruka Vjose Osmani, kojoj je ova presuda poslužila za opštu kriminalizaciju srpskog naroda. Iz ovoga je više nego jasno da je presuda protiv Vukotića bila napisana i pre nego što je formalno doneta i da je on trebalo da posluži kao primer i argumentacija političkim garniturama u Prištini”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “U Prištini Vukotić osuđen na 10 godina zatvora za silovanje Albanke tokom rata”

 1. Ako je silovao i treba da robija, ali…
  Uvek to ali.
  Čovek je dobio 10 godina za jedno silovanje. U redu, strašan zločin i treba.
  U hrvatskoj čovek zverski ubije 11 vezanih ratnih zarobljenika, prekolje ih kao ovce i dvojicu teško rani. Hrvat je u pitanju, a Srbi su zarobljenici.
  Ima li tu neke logike, oravde i da li su neki zločini mogu opravdati?

 2. @ Delboj
  Blago vama srbima sa ovim”ali” ,vama ni bog ne moze da sudi!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.