Društvo

Prelistavamo predratne listove Vreme i Pravda - 1. april 1939. godine

Ubijen razbojnik “Tarzan prerije”

U Njujorku je ubijen čuveni razbojnik poznat pod nazivom “Tarzan prerije”, piše list Pravda na današnji dan pre 80 godina.

Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Ime je dobio zahvaljujući gustoj bradi i izuzetnom veštinom veranja po drveću i fasadama.

Razbojnika su pratile glasine da je svakim metkom pogaođao svoj cilj, što mogu da potvrde i policajci koji su ga gonili, jer je sa pet metaka, koliko je imao, pogodio pet policajaca.

Razbojnik je pobegao iz zatvora u Denveru i tom prilikom ubio dva čuvara.

Čim su saznali za njegovo bekstvo, policajci su organizovali poteru za njim, ali je on uvek nekako uspevao da im izmakne.

Osim toga, dok je bio u bekstvu, uspeo je da opljačka i jednu banku, što je dodatno razljutilo i policajce i građane, koji su i sami organizovali poteru za njim.

U toku noći, razbojnik je sišao sa brda kako bi u selu došao do hrane, ali u ga građani spremno dočekali i ubili ga, prenosi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme istog dana piše o bebi koja je rođena uz pomoć uputstava preko radija.

Žena jednog lovca na kitove koja živi na Grenlandu, uputila je molbu preko radija u Bergen, u Norveškoj, da joj pruže potrebne savete prilikom porođaja.

Gospođa Lin, lekarka iz Bergena, slala je svakog sata uputstva preko radija.

Sutradan ujutru stigla je vest da se žena porodila, i da se i majka i beba dobro osećaju, piše Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Ostavite odgovor

* Sva polja su obavezna

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.