Univerzitet objavio rešenje kojim se potvrđuje da je doktorat Malog plagijat 1Foto: Stanislav Milojković

U Rešenju koje se u celosti može pročitati na http://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=1368 se navodi da je „Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, postupajući po žalbi rektorke Univerziteta u Beogradu (Ivanke Popović) od 8. novembra 2019.godine, i po žalbama Siniše Malog i njegovih advokata na Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka od 28. oktobra 2019.godine, utvrdio neakademsko ponašanje Siniše Malog“.

„Na sednici održanoj 21. novembra na osnovu Pravilnika o utvrđivanju neakademskog ponašanja u pisanju akademskih radova doneto je Rešenje kojim se preinačuje Odluka Nastavno-naučnog veća FON-a od 28. oktobra 2019.godine i utvrđuje neakademsko ponašanje Siniše Malog“, piše u Rešenju.

U Rešenju Odbora za profesionalnu etiku se navodi da je „Siniša Mali prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, doslovno preuzeo tekstove drugih autora bez navođenja imena autora i izvora iz kojih je tekst preuzet“.

Nije bilo ni „jasnog obeležavanja preuzetih delova, čime je učinio povrede Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu iz člana 22 (plagiranje)“.

Odbačen je „zahtev Siniše Malog za preispitivanje odluke Nastavno-naučnog veća FON-a od 28. oktobra 2019. godine kao nedozvoljen“.

Predesednik Srbije rekao je da je odluka o doktoratu Malog duboko politička, i da neće uticati na njegovo mesto u Vladi, dok je Rektorka Popović istakla da je to akademska stvar, i da nije bilo političkih pritisaka

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.