Kolašin - prvi grad u Crnoj Gori sa električnim osvetljenjem 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kolašin - prvi grad u Crnoj Gori sa električnim osvetljenjem 2Na železnici u Ripnju otkačilo se 25 vagona, izveštava Vreme. Ljudskih žrtava nije bilo, a materijalna šteta je neznatna, iako je u trenutku nesreće delovalo da će ishod biti tragičan, zapaža reporter Vremena.

„Iako je sudar bio strahovit jer je brzina otkačenih vagona bila velika, nesreća je prošla bez žrtava,“ piše Vreme.

Tu je i vest iz Vinkovca o vatrogascu koji je zapalio dve kamare pšenice i sena da bi mogao da uživa u gašenju vatre. Kako piše Vreme, krivac Petar Jungbolt priznao je da je više puta palio vatru iz čistog užitka jer “voli da vidi da gori vatra i kad ljudi uzvereno jure da gase požar.”

Urođenici sa Sumatre žrtvovali su tri mlade Engleskinje u čast boga Ptae, prenosi Vreme. Nakon nestanka ovih devojaka, vojska i policija bacile su se u potragu, ali su ipak devojke pronađene mrtve i unakažene u jednom od tajnih hramova. Prilikom istrage pronađeno je čak 22 slična hrama posvećena domorodačkim bogovima, a kako prenosi Vreme, vojska ih je nakon pretresa i uništila.

Među brojnim svetskim vestima, tog avgustovskog ponedeljka 1938. godine, mnoge su stigle iz Severne Amerike, ali jedna je posebno privlači pažnju. Amerikanac iz Vašingtona, Džordž Bomen postao je otac u 83. godini života. Da to nije jedina zanimljivost koja prati ovog čoveka kazuje i sam naslov “Dvadeset šesto dete u osamdeset trećoj godini”.

“Više ne znam ni kako da ga krstim,” izjavio je Bomen, piše Vreme.

Kako piše ovaj list, nakon dugog vremena dete je dobilo ime Herbi.

Hiljadu osoba na britanskom ostrvu izgubilo je posao da bi se spasile ribe, prenosi Vreme. Olovni rudnik u Kardigan Šairu obustaviće svoj rad jer je dokazano da je voda iz okna tog rudnika potrovala sve ribe reke Rejdol.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kolašin - prvi grad u Crnoj Gori sa električnim osvetljenjem 3Pravda piše o Kolašinu, turističkom mestu u planinskom kraju Crne Gore, koje spada u najzdravija jugoslovenska letovališta. Mnoge su prednosti ovog grada, izveštava novinar Pravde.

Kolašin je među prvima u Crnoj Gori uveo električno osvetljenje, a njegova centrala je jača i od podgoričke i od pećke. Pored toga, kolašinska pijaca je jeftina i bogata. Kako primećuje pravdin reporter, seljanke sa okolnih planina donose sir i kajmak a prodaju ih za bescenje.

London je krenuo u akciju protiv najstrašnijeg neprijatelja Afrike – muve “Ce-ce”. Njena kolonija Tanganjika broji žrtve koje su izgubile život zbog ovog insekta. Dve trećine celokupnog stanovništva, javlja Pravda, umrlo je od posledica bolesti spavanja, a londonska Vlada pokrenula je akciju kojom će, kako se nada, ovaj problem rešiti u korenu. Močvarna područja, inače staništa ove male životinje, u Tanagnjiki biće posuta otrovom u naletima britanskih aviona što bi trebalo da smanji razmnožavanje ove muve.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke. 

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.