Više od 200 novinara iz slovenskih zemalja dolazi na kongres u Beograd 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List „Mali žurnal“ na današnji dan pre 110 godina obavestio je čitaoce o novinarskom kongresu koji će se održati u Beogradu. Ovoj svečanosti prisustvovaće preko 200 zvanica.

Beogradski kongres, koji organizuje Srpsko Novinarsko Udruženje, izazvao je navalu slovenskih novinara, piše „Mali žurnal“.

Delegati koji predstavljaju svoja novinarska društva okupiće se u Beogradu zarad ove svečanosti.

Biće prisutno 40 Čeha, 15 galičkih Poljaka, pet Poljaka iz Rusije i Nemačke, 15 Slovaka, sedam Slovenaca, 40 Bugara, 20 Hrvata i 10 delegata srpskog društva „Zmaj“ u Vojvodini i jedan lužički Srbin.

Spisak se ovde ne završava jer prijave delegata i dalje pristižu. Pored ovih predstavnika dosad je od pozvanih gostiju Udruženju potvrdilo dolazak u Beograd osam Bugara, osam Poljaka, pet Hrvata, devet Čeha, šest Slovaka, 27 Srba iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Dalmacije, 16 Rusa iz Rusije i pet Rusa iz Galicije.

Do 20. juna potvrđeo je 248 slovenskih gostiju koji će prisustvovati kongresu. S obzirom na broj prijava koji odbor konstantno dobija, broj gostiju biće znatno veći.

Beograđani se mole da pokažu svoju gostoprimstvo i da ponude svoje stanove za goste u Narodnoj Skupštini jer ih nema dovoljno.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.