Diskriminacije LGBT osoba u udžbenicima više neće biti 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC (arhiva)

U Zavodu za udžbenike nam je potvrđeno da su postupili u skladu sa preporukama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i mišljenjem Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i da se sporni udžbenici više ne nalaze se u prodaji.

U pitanju su „Neuropsihijatrija“ za treći razred medicinske škole, autora Jovana Bukelića (Zavod za udžbenike, Beograd, 1998), „Interne bolesti sa negom 2“ za četvrti razred medicinske škole, autora Jovana Teodorovića i saradnika (Zavod za udžbenike, Beograd, 2010), „Dečija neuropsihijatrija“ za četvrti razred, autora Jovana Bukelića (Zavod za udžbenike, Beograd, 2004), „Zdravstvena nega III“ za treći razred medicinske škole, autora Radmile Popović i Petra Borovića (Zavod za udžbenike, Beograd 2017), „Psihologija“ za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge, autora Bore Kuzmanovića i Ivana Štajnbergera (Zavod za udžbenike, Beograd, 2015), „Psihologija za drugi razred gimnazije“, autora Nikole Rota i Slavoljuba Radonjića (Zavod za udžbenike, Beograd, 2012).

Iz Zavoda za udžbenike nam je ukazano da su udžbenici, koji su korigovani u skladu sa mišljenjem ZUOV-a, u proceduri pripreme za početak nove školske godine 2019/2020. i da do tada treba da se nađu u prodaji. Rok je do početka avgusta.

Organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris, obratila se prošle godine Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminatornog sadržaja u školskim udžbenicima. Pritužbe su podnete protiv nadležnih institucija koje, i pored upućene opšte preporuke još 2014. godine, nisu bile uklonile niti preispitale delove udžbenika koji na krajnje nenaučan i homofobičan način opisuju LGBT zajednicu.

Ono što je zajedničko ovim spornim udžbenicima jeste to da se istopolna orijentacija tretira kao bolest, iako je Srpsko lekarsko društvo homoseksualnost zvanično skinulo sa liste bolesti još 2008. godine. To je jedan od glavnih zaključaka analize diskriminatornog sadržaja u srednjoškolskim udžbenicima, koju je sproveo Labris još 2014. pod nazivom „Istopolna orijentacija u srednjoškolskim udžbenicima“.

Jedan od tipičnih primera homofobije je citat koji se nalazi u udžbeniku „Interne bolesti sa negom 2“ za četvrti razred medicinske škole u kome se homoseksualci predstavljaju kao „naročito“ promiskuitetne osobe: „Epidemiologija – Hepatitis B je najrasprostanjenija infekcija u svetu. Postoje grupe sa visokom učestalošću HBV infekcije: bračni partneri inficiranih osoba, seksualno promiskuitetne osobe (naročito homoseksualci), zdravstveni radnici izloženi krvi bolesnika, bolesnici koji zahtevaju povoljne transfuzije…“.

O prostituciji

Deo sadržaja iz „Psihologije“ za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge, Bore Kuzmanovića i Ivana Štajnbergera, kaže da „osim heteroseksualne postoji i homoseksualna prostitucija, i to češće muška nego ženska“, čime se diskriminišu homoseksualci.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.