Izveštavanje RTS-a osudilo više od tri četvrtine građana 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Više od polovine ispitanih građana veoma je nezadovoljno postupanjem i ponašanjem najodgovornijih političara u vlasti tokom protesta ispred Narodne skupštine proteklih dana, pokazali su rezultati ankete koja se sprovodi na onlajn platformi Tvoj Stav, koju je oformio Biro za društvena istraživanja (BIRODI), a u kojoj je učestvovalo 343 ispitanika.

Slično su građani ocenili i izveštavanje javnog servisa RTS i drugih televizija sa nacionalnom frekvencijom. Najviše nezadovoljstva izazvalo je izveštavanje TV Pink, gde se čak oko 87 odsto ispitanika izjasnilo da je veoma ili samo nezadovoljno načinom na koji taj medij radi. Postupanje RTS-a ocenjeno je kao veoma negativno od oko 41 odsto građana, ili negativno kod nešto više od 37 odsto ispitanika, dok je rad javnog servisa ocenjen pozitivno od manje od dva procenta građana, a veoma pozitivno od njih 0,98 odsto. Od početka protesta, najpozitivnije je ocenjeno izveštavanje kablovske N1, koju je kao veoma pozitivno videlo 49,35 odsto ispitanika, a kao pozitivno njih 29,35 odsto.

Više od polovine anketiranih građana, njih 57,05 odsto, veoma negativno je ocenilo postupanje i nastupe predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vezane za aktuelne proteste, dok se 27,87 njih opredelilo za ocenu „negativno“. Broj građana koji je zadovoljan predsednikovim postupcima poslednjih dana i u ovom slučaju je veoma mali, pa ih je 2,30 odsto ocenilo kao veoma pozitivne, i isto toliko kao samo „pozitivne“. Da je postupanje predsednika „ni pozitivno ni negativno“ izjasnilo se 5,90 odsto ispitanika, dok je po 2,3 odsto onih koji ili ne prate situaciju, ili svoj stav ne žele da kažu.

Među najčešćim odgovorima na pitanje koji su ključni problemi Srbije, dominiraju korupcija, uništene institucije, autokratska vladavina, loš standard.

– Anketa je jasno pokazala da građani traže poštovanje zakona, zdrave institucije, zaštićena lična prava i bolji životni standard. Građani koji su zainteresovani za ovu temu su uglavnom ljudi koji pripadaju srednjoj klasi i mladi, a ideološki su socijaldemokratski orijentisani. To su građani koji su poslednjih 30 godina osetili na svojoj koži neku nepravdu od ove države i jednostavno traže da ih neko sasluša, kaže za Danas sociolog Zoran Gavrilović, istraživač Birodija.

On dodaje da su ispitanici mahom politički obrazovani, ali da u su u velikom delu oni koji su se, razočarani posle 2012, pasivizovali.

– Poslednji protest, međutim, pokazuje da je opozicioni potencijal i bunt veći kod građana nego što opozicione stranke mogu da isprate, i strukturom i programom, kaže Gavrilović i dodaje da građani čekaju političku platformu i organizaciju koja će da odgovori na njihove probleme.

Negativno i o Brnabić, Rebiću, Stefanoviću

Rejting sličan predsednikovom dostigla je i premijerka Ana Brnabić, za koju većina ispitanika, više od 85 odsto, smatra da nije adekvatno reagovala i postupala govoreći o protestima. Veoma nezadovoljno je čak 56,39 odsto građana, dok je samo nezadovoljno njih 28,85. Negativno je ocenjeno i delovanje ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića, što je stav čak 83,28 ispitanih građana, kao i direktora policije Vladimira Rebića, sa čak 82,30 odsto građana koji su ga ocenili negativno i veoma negativno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Izveštavanje RTS-a osudilo više od tri četvrtine građana”

  1. Ovakva istraživanja podrazumevaju odreenu metodologiju, pre sveka kvalifikoivanost uzirka. Zatim potrebno je praviti izvesna uopređenja, obzirom da su taj dogaaj pratile i druge televizijske stanice.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.