Kome smeta Inicijativa žena Srbije 1

Pre nekoliko dana, u jeku oštrih reakcija na upotrebu pripadnica Kobri u dnevnopolitičke svrhe, zvanična Facebook stranica Inicijative žena Srbije prestaje s radom jer je sadržaj profila prijavljen kao „štetan i uvredljiv“.

Iako je nakon celonoćne komunikacije sa Facebook administracijom stranica vraćena, jer su se uverili da nikakvog spornog sadržaja nema, za Inicijativu je ostalo pitanje „ko to čuva uspostavljen politički poredak od Inicijative žena Srbije, koja je nakon mnoštva spornih izjava o Kobrama, koje je bivši zaštitnik građana Saša Janković okarakterisao kao štetne i tabloidizirane radi „finte u dnevnopolitičkom driblingu“, osudila i pozvala oba pola političke scene u Srbiji da prestanu sa degradacijom žena za potrebe političkog pozicioniranja među biračima“.

Ova ženska organizacija je tom prilikom podsetila i na obaveze koje je Srbija preuzela potpisivanjem Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 – Žene, mir, bezbednost, zahtevajući od političara da poštuju njena načela i prestanu da osporavaju doprinos građanki Srbije kako u sektoru bezbednosti, tako i u ostalim profesijama. Istovremeno, Inicijativa žena svakodnevno glasno kritikuje odnos vlasti prema vlasnici Kanala 9 Maji Pavlović, koja već 20 dana štrajkuje glađu tražeći jedino da se poštuje zakon.

Iako je politika ženskog roda, navode u Inicijativi, a učešće žena u njoj obezbeđeno raznim kvotama, na političkoj sceni Srbije se prihvata kao „muška posla“.

– Svakodnevno i dalje „izleću“ izjave vladajućih i opozicionih političara izvan rodno prihvatljivih uloga, zbog kojih se izvinjavaju u jedni i drugi, što je dovelo do toga da pojavljivanje Inicijative žena Srbije u medijima ovih dana „zapadne za oko“ i jednima i drugima. Jer Inicijativa žena Srbije je ženska politika, a ne procenat žena u „muškim poslovima“ – ističu aktivistkinje Inicijative.

Zašto se guši prostor ženskog delovanja

Ženske organizacije u Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, suočavaju se s velikim preprekama u svom radu. Prostor njihovog delovanja se sve više sužava, a glavni razlozi za to su porast nacionalizma i sve jače isticanje tradicionalnih rodnih uloga. Ovo su zaključci izveštaja „Gušenje pokreta – sužavanje prostora za ženska prava“ švedske organizacije Kvinna till Kvinna, koja je ispitivala aktivistkinje nevladinih organizacija u 32 zemlje Evropske unije, Balkana, severne Afrike i dr. Više od 60 odsto ispitanica potvrdilo je da se njihov prostor za delovanje smanjuje, a glavni razlozi za to su: strah vlade od političkih promena, jačanje nacionalizma, konzervativni ideali i neprijateljski stav prema stranom finansiranju. „Braniteljke ljudskih prava ruše tradicionalne uloge, što jako iritira konzervativne i fašističke struje. Onda počinju napadi…“, navela je jedna od ispitanica.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.