Foto: FoNet/ TV FoNet

– Politikom se ne bavim, i moj govor na skupu bio je usmeren isključivo na Jeličića, koji je i dalje predsednik opštine, uprkos medijskoj farsi u vidu ostavke – navela je Lukić za naš list.

Dela koja se Jeličiću stavljaju na teret počinjena su od juna 2015. do decembra 2017. Lukić je slučaj prijavila tačno pre godinu dana, i od tada je izložena javnim napadima i vređanjima, posebno na društvenim mrežama, iako je s druge strane dobila veliku podršku javnosti. Pritisak je veliki i na sudstvo, i na prošlom ročištu, u februaru, sud je prekršio Ustav i Zakon o krivičnom postupku isključivši deo javnosti, odnosno novinare, a ostavio Jutkine pristalice. Nakon toga su se na društvenim mrežama pojavili lični podaci iz zdravstvenog kartona Marije Lukić, potom je po direktivi isključena struja kablovskom operateru u vreme emitovanja emisije na kojoj je gostovala Lukić, da bi se na kraju, uz svakodnevne pretnje i omalovažavanja, zloupotrebile njene fotografije.

Prošle nedelje je Milutin Jeličić saopštio da podnosi ostavku, iako o tome još nema formalnih naznaka, a kao razlog naveo to što se njegov slučaj koristi za napad na predsednika Vučića. U to je uveren i sam predsednik, koji je rekao da Jutka „ništa nije slagao“, a režimski mediji su odmah potom pisali o političkim motivima Marije Lukić da govori na protestu „1 od 5 miliona“.

Marija Lukić, međutim, ističe da je na protestu govorila isključivo kako bi „skrenula pažnju domaćim i stranim medijima“ na svoj slučaj.

Prema rečima Marine Nikolić, predsednice Foruma žena Demokratske stranke, cela ta situacija pokazuje koje su razmere sile i bezakonja u Srbiji, budući da se slučaj kršenja najmanje tri, pa i četvrtog zakona (Zakon o radu, zatim Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, Krivični zakon i Zakon o rodnoj ravnopravnosti) stavlja od strane vlasti u politički kontekst, dok se Marija Lukić, žrtva seksualnog nasilja, prokazuje kao osoba željna političkih poena.

– Koliko je veliko nerazumevanje vlasti za bavljenje politikom leži u stavu da je u politici najvažnije imati dobar marketing, pa se tako i ovo istupanje žrtve nasilja tumači kao ugrožavajući marketinški politički trik, a ne kao vapaj za pomoć – ističe Nikolić. Dodaje da zaštitnički odnos predsednika Srbije prema okrivljenom za kršenje više zakona „pokazuje otvoreno neumereno ispoljavanje sile i anarhije koja vlada u Srbiji“.

Pokrenuti #MeToo inicijativu

Marina Nikolić veruje da bi pokretanje #metoo inicijative dalo dobar rezultat. „Bilo bi podsticajno za ostale žene, posebno one iz manjih sredina, da pre svega poznate ličnosti govore o svojim lošim iskustvima, kako bi se ta pojava zaista osudila a nasilnici stigmatizovali“, kaže Nikolić.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Povezani tekstovi