Predsedniče Vučiću, ne politizujte moj slučaj 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Marija Lukić je zatražila od predsednika Aleksandra Vučića da ne politizuje njen slučaj. Kako je navela na Tviteru, spor koji ona kao oštećena vodi protiv Milutina Jeličića pred Osnovnim sudom u Brusu „nema veze s politikom“.

– Politikom se ne bavim, i moj govor na skupu bio je usmeren isključivo na Jeličića, koji je i dalje predsednik opštine, uprkos medijskoj farsi u vidu ostavke – navela je Lukić za naš list.

Dela koja se Jeličiću stavljaju na teret počinjena su od juna 2015. do decembra 2017. Lukić je slučaj prijavila tačno pre godinu dana, i od tada je izložena javnim napadima i vređanjima, posebno na društvenim mrežama, iako je s druge strane dobila veliku podršku javnosti. Pritisak je veliki i na sudstvo, i na prošlom ročištu, u februaru, sud je prekršio Ustav i Zakon o krivičnom postupku isključivši deo javnosti, odnosno novinare, a ostavio Jutkine pristalice. Nakon toga su se na društvenim mrežama pojavili lični podaci iz zdravstvenog kartona Marije Lukić, potom je po direktivi isključena struja kablovskom operateru u vreme emitovanja emisije na kojoj je gostovala Lukić, da bi se na kraju, uz svakodnevne pretnje i omalovažavanja, zloupotrebile njene fotografije.

Prošle nedelje je Milutin Jeličić saopštio da podnosi ostavku, iako o tome još nema formalnih naznaka, a kao razlog naveo to što se njegov slučaj koristi za napad na predsednika Vučića. U to je uveren i sam predsednik, koji je rekao da Jutka „ništa nije slagao“, a režimski mediji su odmah potom pisali o političkim motivima Marije Lukić da govori na protestu „1 od 5 miliona“.

Marija Lukić, međutim, ističe da je na protestu govorila isključivo kako bi „skrenula pažnju domaćim i stranim medijima“ na svoj slučaj.

Prema rečima Marine Nikolić, predsednice Foruma žena Demokratske stranke, cela ta situacija pokazuje koje su razmere sile i bezakonja u Srbiji, budući da se slučaj kršenja najmanje tri, pa i četvrtog zakona (Zakon o radu, zatim Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, Krivični zakon i Zakon o rodnoj ravnopravnosti) stavlja od strane vlasti u politički kontekst, dok se Marija Lukić, žrtva seksualnog nasilja, prokazuje kao osoba željna političkih poena.

– Koliko je veliko nerazumevanje vlasti za bavljenje politikom leži u stavu da je u politici najvažnije imati dobar marketing, pa se tako i ovo istupanje žrtve nasilja tumači kao ugrožavajući marketinški politički trik, a ne kao vapaj za pomoć – ističe Nikolić. Dodaje da zaštitnički odnos predsednika Srbije prema okrivljenom za kršenje više zakona „pokazuje otvoreno neumereno ispoljavanje sile i anarhije koja vlada u Srbiji“.

Pokrenuti #MeToo inicijativu

Marina Nikolić veruje da bi pokretanje #metoo inicijative dalo dobar rezultat. „Bilo bi podsticajno za ostale žene, posebno one iz manjih sredina, da pre svega poznate ličnosti govore o svojim lošim iskustvima, kako bi se ta pojava zaista osudila a nasilnici stigmatizovali“, kaže Nikolić.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari